Stop obchodu se zdravím! 680 tisíc roušek ze skladu v Lovosicích se dostane k potřebným

Ministr vnitra Jan Hamáček dnes požádal hejtmana Ústeckého kraje Oldřicha Bubeníčka, aby využil svého práva a na základě krizového zákona zajistil 680 tisíc roušek a další ochranný a zdravotnický materiál, který policie nalezla ve skladu v průmyslovém centru v Lovosicích. Hejtman Bubeníček ministrovi vnitra vyhověl.

Ilustrační foto: rottonara

Sklad využívala firma, která měla původně zásilku dodat Ministerstvu zdravotnictví. Firma se však na poslední chvíli pokusila cenu za roušku mnohonásobně zvýšit. Ministerstvo zdravotnictví proto požádalo o součinnost policii. „Nepřipadá v úvahu, aby se kdokoliv takto nemorálně obohacoval na situaci, kdy jsou zdravotníci i běžní občané v ohrožení života. Proto jsem požádal hejtmana Bubeníčka, aby v souladu se zákonem konal a roušky zajistil,“ uvedl Jan Hamáček. Podle ministra vnitra také existovalo podezření, že roušky budou vyvezeny mimo Českou republiku. Část roušek zůstane pro potřeby lidí v Ústeckém kraji, část využijí složky IZS.

Zajištění dle krizového zákona znamená, že firma dostane za zboží řádně zaplaceno, nicméně v hodnotě reálné ceny výrobků. „Jde o naprosto mimořádné rozhodnutí, ale stejně tak mimořádná je vzhledem k šíření koronaviru i současná situace. Ve stavu nouze musíme k ochraně obyvatel využít všechny legální prostředky,“ dodal Jan Hamáček.