Ozvěny Ekofilmu znovu v Mariánských Lázních. Promítány budou ty nejlepší filmy

Zájemci mají šanci zhlédnout  ty nejlepší filmy z mezinárodního environmentálního filmového festivalu EkoFilm. Ozvěny EkoFilmu se konají ve středu 11. března od 17 hodin na Správě CHKO Slavkovský les v Mariánských Lázních (Hlavní 504). Večer je koncipován na tři zhruba hodinové bloky. Vstup na promítání je volný kdykoliv v průběhu večera a je zdarma.

EKOFILM je nejstarší mezinárodní filmový festival s tematikou životního prostředí v Evropě. Jeho kořeny spadají až do roku 1974, kdy vznikl odtržením od festivalu Techfilm. „Je tedy „vrstevník“ CHKO Slavkovský les, jehož vyhlášení také spadá do období před 46 lety v roce 1974,“ doplňuje Jindřich Horáček, ředitel Správy CHKO Slavkovský les, a dodává: ”Od roku 1991 je hlavním pořadatelem festivalu Ministerstvo životního prostředí, které nám bezplatně promítané snímky z loňského roku poskytlo.”

Festival o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví každoročně představuje desítky soutěžních filmů z celého světa. Širokému okruhu diváků přináší nejnovější poznatky o stavu přírody a životního prostředí v různých zemích světa a v mnoha případech i fakta o řešení závažných kauz. Na mezinárodní úrovni získává festival EKOFILM stále vyšší ohodnocení. Patří k nejstarším festivalům environmentálního zaměření ve světě, je významnou platformou pro setkávání široké veřejnosti s filmovými tvůrci, odbornou veřejností a státní správou. Festivalu se účastní řada českých i zahraničních odborníků. Od roku 2015 se festival koná v Brně a organizují jej společně agentura Key Promotion a Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity. “Je jedno, jestli je film z Afriky, Asie nebo Milovic. Nás zajímají silné příběhy, filmařské výpovědi, které dokáží lidem představit problémy v životním prostředí nebo přírodu v celé jejich složitosti, kráse či tragičnosti,” říká dlouholetý prezidentem festivalu Ladislav Miko, bývalý ministr životního prostředí a současný vedoucí zastoupení Evropské komise na Slovensku, a přibližuje: “Právě filmy mohou přinést nové podněty, nápady i neotřelé pohledy z celého světa.”

“V Mariánských Lázních promítneme vybrané festivalové filmy z roku 2019 včetně těch oceněných ve 3 kategoriích: Krátké filmy, Krásy přírody a Středoevropské filmy ve 3 přibližně hodinových blocích. V prvním bloku nebude chybět americký snímek “Kifaru”, loňský držitel ceny Grand Prix EKOFILM,” říká organizátorka Jana Rolková a představuje i další vybrané snímky: “Na začátku každého bloku shlédneme krátký film, ať íránský animovaný “Na titulní straně”, či obrazově zdařilý australský snímek “Možná jen pohádka”. Mezi oceněnými snímky, které promítneme, se neztratil ani český dokument z cyklu “Češi zachraňují…” tentokrát z bývalého vojenského újezdu Milovice. Poslední promítací blok našich Ozvěn bude volnější a výběr filmů přizpůsobíme zájmu návštěvníků akce. Vždy jde o zajímavé a inspirativní filmy, které v komerčním kině těžko uvidíte…”

Každý rok otevírá festival některé z aktuálních environmentálních témat současnosti. V roce 2020 to bude téma udržitelná spotřeba a uskuteční se ve dnech 14.–17. října v Brně. Kromě desítek soutěžních i nesoutěžních filmů z České republiky i ze zahraničí, které budou soutěžit v několika kategoriích, nabídne festival jako každý rok přednášky a workshopy s odborníky, diskuze a besedy se zajímavými hosty i tvůrci soutěžních filmů a nebude chybět ani večerní koncert a další kulturní program.