Malí kuchtíci změří síly. Chystá se osmý ročník soutěže Finále Zdravé 5

Nadační fond Albert vyhlašuje celostátní soutěž Finále Zdravé 5. Děti si díky ní upevňují znalosti vyváženého stravování, a navíc i rozvíjí svoji kreativitu. Zároveň se naučí už od nízkého věku dobré týmové spolupráci. V letošním kuchařském klání si malí kuchtíci poměří sily v přípravě zdravých svačinek s ovocem nebo zeleninou. O postupu do květnového finále rozhodne odborná porota a veřejnost. Program Zdravá 5 akreditovaný MŠMT učí děti zdravému stravování hravou formou již šestnáct let. Během školního roku proškolí 60 tisíc dětí.

Ilustrační foto:chameleon62foto

Do Finále Zdravé 5 se do 15. dubna mohou přihlašovat tříčlenné týmy z mateřských i základních škol, dětských domovů a volnočasových sdružení. „Úkolem malých kuchtíků je připravit zdravou a vyváženou svačinku, která obsahuje ovoce nebo zeleninu. Při výběru surovin na vaření by se měli vejít do sta korun,“ říká k podmínkám soutěže manažerka Zdravé 5 Alena Paldusová.

Radost z přípravy i hezké chování k ostatním

„Při vymýšlení nápaditého receptu si děti procvičí svou kreativitu a naučí se přemýšlet o stravě z pohledu jejího nutričního složení. Soutěž je také motivuje myslet na druhé a hezky se k nim chovat,“ vysvětluje Alena Paldusová. O vítězi totiž nerozhoduje jenom nápaditost, složení a vzhled svačinky, ale také příběh o tom, jak týmy naložily s připraveným pohoštěním. Jejich úkolem je zamyslet se, koho jídlem obdarují a udělají mu tak radost. V loňských ročnících děti věnovaly jídlo například do domova důchodců, hasičům či policistům. Zabodovat jim pomůže i kreativní název receptu a celkové pojetí včetně kostýmů či dekorací.

Soutěžní týmy se mohou přihlašovat na webových stránkách www.zdrava5.cz. Samotné přihlášení je jednoduché. Stačí se registrovat, nahrát recept s kvalitní fotografií z a předání svačiny, včetně příběhu, koho se děti rozhodly obdarovat a proč. Uzávěrka přihlášek je do 15. dubna.

Soutěžní kategorie Finále Zdravé 5
Mateřské školy
ZŠ mladší žáci (1. a 2. třída)
ZŠ starší žáci (3. – 5. třída)
2. stupeň základních škol
Dětské domovy a organizace

Hlasuje porota i široká veřejnost

Tři nejlepší týmy z každé kategorie, které postoupí do celostátního finále, vybere z přihlášených receptů odborná porota. Čtvrtý tým volí veřejnost. Finále proběhne 22. května ve škole vaření Chefparade v pražských Holešovicích. Vítězové se mohou těšit na výhru v podobě zážitku.

Finále Zdravé 5 je vyvrcholením aktivit pod hlavičkou Zdravé 5, projektu Nadačního fondu Albert. Zkušené lektorky v průběhu roku navštěvují školy, školky a dětské domovy, kde hravou formou seznamují děti se zásadami správného stravování. Unikátní vzdělávací program Zdravá 5 akreditovaný MŠMT představuje principy zdravého stravování každoročně 60 tisícům dětí. Nadační fond Albert poskytuje školám všechny své projekty zdarma. Více informací o projektu Zdravá 5, pravidlech a termínech soutěže naleznete na webových stránkách www.zdrava5.cz.