Výtahy na chebském nádraží nejedou. Poničila je voda

Sotva pár týdnů byly v provozu, teď zase nefungují. Řeč je o nových výtazích na chebském nádraží. Před několika dny podzemí nádraží zatopila voda, která poničila elektroinstalaci a výtahy tak přestaly jezdit. Lidé se musí tahat s kufry opět do schodů. Kdy budou výtahy v provozu a kolik bude stát jejich oprava se zatím neví.

„Už jsem se radovala, že konečně můžu se svým kufrem k vlaku bez obtížného tahání po schodech a zase výtahy nejedou. Moc mě to mrzí. A to jezdily jenom pár týdnů a už zase stojí. Co mají dělat maminky s dětmi a s kočárky?,“ kroutila hlavou cestující Marie Králová z Chebu.

„Havárie vody byla zjištěna na hlavním rozvodu pod stanicí Cheb, přívod byl následně uzavřen a za účasti HZS Správy železnic bylo zahájeno čerpání 5.500 m3 vody,“ potvrdila tisková mluvčí Správy Železnic Nela Friebová.

Zasaženy byly prostory kolektoru pod výpravní budovou, technické zařízení pod výpravní budovou, podchod pro cestující, výtahy, eskalátory a stavební konstrukce.

„Únik byl zjištěn na novém potrubí v rámci investiční akce v Chebu. Následně proběhla návštěva likvidátora a znalce v oboru, kteří potvrdili pochybení při realizaci rozvodu vody. Poté proběhla oprava dodavatelem a došlo k obnovení dodávky vody,“ poznamenala tisková mluvčí.

Až příští týden na místo dorazí znalec v oboru, aby posoudil celkové škody.

„Znalec v oboru „strojních zařízení“  na místo dorazí 26. února, dříve to není možné, protože šachty nejsou stále suché. Ten následně vyčíslí škody a teprve poté může dojít k výměně vadných komponentů na strojním zařízení a následném spuštění výtahů. Určení přesného termínu zprovoznění výtahů je zatím obtížné, bude záviset na množství poškozených dílů a dostupnosti jejich náhrady, náš odhad je měsíc březen,“ poznamenala mluvčí.

VID

Foto: HZSp Správy železnic JPO Cheb