Dopravně bezpečnostní akce „Y“ odhalila alkohol i drogy u řidičů

Dopravně bezpečnostní akce „Y“  byla zaměřena především na alkohol a jiné návykové látky.  V pátek 14. února kontrolovala téměř stovka policistů řidiče po celém Karlovarském kraji. Zkontrolováno bylo na devět stovek aut. Akce byla zaměřena také na problematiku převozu drog, zbraní, odcizených věcí a nelegální migraci osob.

„Během večera policisté zkontrolovali na 900 motorových vozidel,“ informovala policejní mluvčí Zuzana Týřová. „Zjistili celkem 145 dopravních přestupků, přičemž 137 z nich vyřešilo pokutou a osm jich oznámil na příslušný úřad k vyřízení. U dvou řidičů byla provedenou orientační dechovou zkouškou zjištěna hladina alkoholu v krvi a v jednom případě ukázal orientační test u řidiče přítomnost návykové látky,“ uvedla.

V jednom z těchto případů, nadýchal devětadvacetiletý řidič při orientační dechové zkoušce 1,86 promile alkoholu. „Poté se dobrovolně podrobil lékařskému vyšetření s odběrem biologického materiálu. Policisté mu zakázali další jízdu a zadrželi mu řidičský průkaz. Případ je nadále v šetření,“ upřesnila mluvčí.

Nejčastěji policisté řešili nevyhovující technický stav vozidel, a to celkem v 55 případech. Dalším častým přestupkem bylo nepoužití bezpečnostních pásů, a to v 25 případech. Obdobné dopravní akce budou pokračovat i nadále.