Při kontrolní akci Kamion bylo odhaleno 11 nelegálně převážených cizinců              

  Celorepubliková akce „Kamion“ byla zaměřena na především na odhalování nelegálního pobytu cizinců a s tím souvisejícího protiprávního jednání spočívajícího v porušování zákona o pobytu cizinců na území České republiky. Dále na dodržování veřejného pořádku a také pátrání po hledaných osobách a věcech. Policisté se při provádění policejní akce zaměřují především na oblast tranzitní migrace realizované pomocí mezinárodní kamionové přepravy.

Foto: Policie ČR

V noci ze čtvrtka na pátek ve dnech 13. – 14. února 2020 prováděli policisté cizinecké policie ve spolupráci s dopravními policisty a celní správou kontrolní akci pod názvem „KAMION“, která probíhá od ledna tohoto roku na celém území České republiky. Odhaleno při ní bylo 11 běženců uschovaných v nákladním prostoru kamionu.

Foto: Policie ČR

„Ve čtvrtek dne 13. února 2020 krátce před půlnocí zastavili policisté ke kontrole nákladní vozidlo cizí poznávací značky, ve kterém se nacházely dvě osoby, osmatřicetiletý řidič a jeho dvaačtyřicetiletý spolujezdec“ uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová. „Policisté mimo jiné použili jako při každé obdobné kontrole tzv. Heartbeat detektor. Jedná se o přístroj, díky němuž se dá zjistit, zda se ve vozidle neukrývá osoba. Po připojení diod na návěs se prostřednictvím detektoru snímá srdeční tep na základě tlukotu srdce. Ten v tomto případě potvrdil srdeční činnost uvnitř vozidla v nákladovém prostoru několika osob. Po provedených opatřeních bylo nákladní vozidlo odplombováno. Uvnitř se jak určil detektor, nacházelo celkem 11 nelegálně převážených cizinců. Dle dosavadního zjištění by se mělo jednat o muže ve věku od 16 do 36 let. Všichni cizinci byli zajištěni a převezeni na policejní oddělení k provedení nezbytných procesních úkonů,“ informovala. 

Řidič i jeho spolujezdec byli zadrženi a policisté je také převezli na policejní služebnu. Sokolovští kriminalisté s oběma muži zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu Organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice. Během dnešního dne budou probíhat další procesní úkony.

Foto: Policie ČR