Meteorologové varují před vichřicí. Hasiči radí, jak se v takovém počasí chovat

Meteorologové vydali výstrahu před velmi silným větrem který by měl zasáhnout nejen Karlovarský kraj, ale téměř celé Česko. Informace je v platnosti od neděle 9. února od 18 hodin do úterý 11. února 18 hodin. Jihozápadní až západní vítr by mohl dosáhnout síly vichřice s nárazy kolem 110 km/h. Pravděpodobné je přerušení elektrických vedení. Výrazně ztížená bude chůze, nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy.

Nejsilnější nárazy větru se čekají při přechodu studené fronty v pondělí ráno přibližně kolem sedmé hodiny v Krušných horách, pak bude vítr postupovat k jihovýchodu a východu.

Foto: HZS Karlovarského kraje

Hasiči radí, jak se při silném větru chovat: Uvědomte si, že největší hodnotu má lidský život a zdraví a až potom záchrana majetku. Nezdržujte se v blízkosti větších stromů a nechoďte do lesa. Ve městě omezte pohyb kolem vyšších budov, u kterých hrozí stržení střešní krytiny (tašky, plechy). Za jízdy autem snižte přiměřeně rychlost nebo zastavte (větrné poryvy mohou auto učinit neovladatelné a hrozí také zvýšené nebezpeční střetu s překážkou na silnici). Schovejte se v budově s nenarušenou statikou. Sledujte vývoj situace ve sdělovacích prostředcích. Připravte si baterku, svíčku, případně rádio na baterky pro případ výpadku proudu. Doma nezapomeňte zavřít okna, odstraňte nebo upevněte volně uložené předměty, které mohou v důsledku větru ohrožovat okolí (truhlíky, květináče, zahradní nábytek atd.)

Pokud je váš život, zdraví popř. majetek v bezprostředním ohrožení, volejte hasiče na číslo 112 nebo 150.

Zdroj: fb stránky Hasičský záchranný sbor ČR