Pozor! Ve středu končí v Karlovarském kraji staré televizní vysílání

Přechod na nové televizní vysílání v Karlovarském kraji čeká ve středu 12. února skoro 300 tisíc lidí. Odmlčí všech osm vysílačů, které šíří pozemní signál ve formátu DVB-T. Zatímco diváků vybavených například internetovou televizí, moderním televizorem nebo moderním set-top boxem se změna nijak dramaticky nedotkne, určité komplikace hrozí lidem žijícím v bytových domech se společnou anténou. Hladký přechod na nový formát DVB-T2 musí zajistit pomocí servisního technika. Čekací doby jsou ale i čtrnáct dní. Navíc, jak ukazují poslední čísla ministerstva průmyslu a obchodu, téměř polovina diváků neví, kdy u nich vysílání ve starém formátu končí.

Ilustrační foto: J. Vašek

Nejjednodušší vypínání DVB-T bude v Karlovarském kraji. Jako první se zde odmlčí Česká televize. Multiplex 1 ukončí vysílání z jáchymovského Klínovce a chebské Zelené hory 12. února 2020. O týden později, 19. února 2020, vypne všechny své vysílače v Karlovarském kraji multiplex 4. Měsíc na to, 16. března 2020, bude následovat multiplex 2 z Klínovce a Zelené hory. Multiplex 3 v Karlovarském kraji nemá žádný základní vysílač velkého výkonu, vypínat bude pouze dokrývač pro Karlovy Vary na Třech křížích. Přesný termín operátor ještě nestanovil.

Problémy mohou nastat v bytech se společnou anténou. Každý druhý byt v Česku se nachází v bytovém domě. Nemalý podíl představují jednotky se společnou anténou, která bez přenastavení neumožňuje příjem nového vysílání. Pokud obyvatelé nechtějí zůstat bez televize, musí si dopředu objednat technika a počítat s tím, že čekací lhůty se mohou vyšplhat až a čtrnáct dní. Objednat technika může vlastník objektu, pověřený člen výboru nebo správce. Přeladit anténu však jde až po změně kmitočtů. Hrozí tedy, že některé domácnosti mohou být nějakou dobu bez televizního příjmu.