Málo sluníčka kazí lidem náladu

V prosinci loňského roku a letos v lednu svítilo v Karlovarském kraji málo sluníčka. Od podzimu totiž pokryla Karlovarský kraj inverzní oblačnost, která sluneční paprsky odstínila. Včera v pátek trochu slunce vyšlo a to jen proto, že během čtvrtka dorazil silný vítr, který inverzi lidově řečeno rozfoukal. Lidé mohou být kvůli malému procentu slunečního svitu více vzteklí, apatičtí anebo se špatnou náladou.

„Slunečního svitu je letos v nížinách opravdu méně,“ sdělil pozorovatel počasí v Šindelové, Rudolf Kovařík. „Například v Chebu bylo slunečných dní během prosince a ledna zhruba o 60 procent méně než v předchozím roce. Tento fakt může u některých jedinců vést k tomu, že se cítí unavení, podráždění a podobně,“ řekl Rudolf Kovařík.

Inverzní oblačnost blokuje sluneční paprsky v kraji každý rok. V některých letech bylo slunečního svitu ještě méně než letos.

„Například v roce 2011 a 2012 byla situace ještě horší a tehdy v prosinci bylo v kraji pouze 9 hodin slunečního svitu. Letos to bylo v prosinci 25 hodin slunečního svitu a v lednu 20 hodin slunečního svitu. To ale nemění nic na tom, že to je stále málo,“ vyjmenoval Rudolf Kovařík.

Inverzní oblačnost se v Karlovarském kraji drží zhruba od 700 do 900 metrů nad mořem. To znamená, že na horách slunce svítí. A ve výše položených místech také. Tomu, aby se inverzní oblačnost nad Karlovarským krajem rozpadla, brání dynamičnost počasí. Kdyby se frontální systémy nad Evropou měnily častěji, dokázalo by to oblačnost roztrhat. Nad Velkou Británií je dlouhodobě tlaková výše, která dynamičtějšímu vývoji počasí u nás brání.

To, že intenzita slunečního záření má vliv na psychiku lidí, potvrzují i další odborníci.

„O tom, že světlo působí na náš organismu není jistě žádného sporu.  Nejcitelněji vnímáme krátké podzimní dny a dlouhá období v zimě. Mnoho lidí cítí únavu s útlumem, dochází k častým změnám nálad, stáváme se méně soustředěnými a snižuje se také náš mentální výkon,“ uvedl Jakub Jestřáb, koordinátor psychosociální péče.

„Ač to možná někoho překvapí, dnes je světlo běžně také využíváno k léčbě. Bavíme se o takzvané fototerapii, která nachází uplatnění v mnohých oborech. Důležité je ovšem poznamenat, že světlo nám prospívá především během dne, kdy je pro nás přirozeným. Večer je vhodné pro správnou relaxaci a dobrý spánek zcela spát ve tmě. Optimální je též alespoň hodinu či dvě před spánkem zcela limitovat takzvané modré světlo, což už dnes umožňuje téměř každé novější zařízení,“ poznamenal Jakub Jestřáb.

VID