Vzniká projekt „Spokojení Ašákovi“, který má podpořit mladé

Ašská radnice hledá způsob, jak přesvědčit mladé lidi, aby ve svém městě zůstávali a neodcházeli do vnitrozemí. Chystá škálu opatření, která by měla napomoci tento trend zastavit či alespoň zmírnit. Základní obrysy na tiskové konferenci ve středu 22. ledna nastínila Mgr. Kamila Černá, členka Rady města Aše.

Foto: M. Amber

Jak uvedla, v první fázi bude probíhat sběr dat. Proběhne několik besed s občany (tři besedy jsou plánovány na květen) a studenty  gymnázia, na kterých se bude řešit problematika bydlení (pozn.: právě k dostupnějšímu bydlení je směřována současná snaha radnice, která pro nejbližší období chystá výstavbu 50 obecních bytů a zasíťování několika lokalit pro individuální bytovou výstavbu), pracovního uplatnění, dostupnost zdravotní péče, atd. Proběhne také několik anket, lidé budou dotazováni například na to, jaké služby a možnosti jim ve městě nejvíce schází, kam a do jakých úlev či podpor pro mladé rodiny by měly být směřovány veřejné prostředky.

Projekt, pracovně nazvaný „Spokojení Ašákovi“ je jakýmsi protipólem Programu Senior, který v Aši běží už řadu let a zdejším seniorům umožňuje využívat balíčku dotovaných služeb.

Přestože z Aše mladí odcházejí, na počet obyvatel to zatím vliv nemá. Jsme jedním z mála měst v regionu, kde se jejich počet každoročně zvyšuje. Přírůstek zde obstarávají přistěhovalí.

Obyvatelstvo našeho města, stejně jako ve zbytku republiky, ale rychle stárne. Zatímco v roce 2001 byl průměrný věk obyvatel Aše 37.5 roku, v současné době je to okolo 41,5 roku.

Projekt „Spokojení Ašákovi“ bude prezentován na samostatném webu, který je v přípravě.

Milan Vrbata, tiskový mluvčí Městského úřadu v Aši