Pes Adgar vyčenichal jedno z pachatelů, kteří kradli naftu z nákladních aut

Po celém Karlovarském kraji řádil trojlístek zlodějů nafty. Pohonné hmoty kradli ze zaparkovaných nákladních aut. Jejich řádění udělal konec policejní pes Adgar, který jednoho z nich vyčenichal. Celkem měli společně ve všech případech odcizit více jak tři tisíce litrů nafty. Celková škoda se vyšplhala  na více než 100 tisíc korun. I další dva muži byli následně policisty zadrženi.

„Trojice mužů ze Sokolovska a Karlovarska ve věku 39, 42 a 42 let měla na svědomí nejméně pět těchto krádeží, kterých se dopustila v první polovině ledna tohoto roku,“ uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová. „Krást naftu chodili především v noci. Ve všech případech byl scénář téměř stejný, a to odcizit ze zaparkovaných nákladních vozidel co nejvíce litrů nafty a poté nepozorovaně zmizet,“ informovala.

Po příchodu na místo si měli vždy vytipovat nákladní automobil, u něj měli vypáčit víko palivové nádrže a následně přečerpat motorovou naftu do s sebou přinesených barelů. „Osudným dnem jim bylo úterý dne 14. ledna 2020. Nejmladší z mužů ze Sokolovska společně s dvaačtyřicetiletým mužem z Karlovarska měli přijet v brzkých ranních hodinách do obce Horní Žďár, kde si vytipovali jeden ze zaparkovaných nákladních automobilů. Při přečerpávání nafty však byli vyrušeni, a proto z místa utekli do nedalekého prostoru bývalého areálu. Na místo byli neprodleně přivoláni policisté společně s kriminalistických technikem a psovodem se služebním psem Adagem. Služební pes na místě ihned zachytil pachovou stopu a policisty dovedl několik set metrů až na místo, kde se před nimi v listí schovával jeden z pachatelů. Muže ve věku devětatřicet let policisté zadrželi a převezli na policejní služebnu. Při průzkumu terénu  v okolí po dalším pachateli dovedl služební pes policisty ještě k ukrytému osobnímu vozu pachatelů,“ upřesnila mluvčí.

Karlovarští kriminalisté z druhého oddělení obecné kriminality zahájili trestní stíhání mužů ve věku 39, 42 a 42 let, které obvinili ze spáchání pokračujících přečinů krádež a poškození cizí věci. V případě prokázání viny jim tak hrozí trest odnětí svobody až na pět let za způsobenou větší škodu.

Foto: Policie ČR