Bydlení v Aši se změní. Město investuje desítky milionů

Město Aš chystá investice v řádech desítek milionů korun do rozvoje bydlení. Přestavbou nevyužitých objektů nebo rekonstrukcí by do dvou let mělo vzniknout na pět desítek nových bytů. Ve stejném období chce radnice budovat i nové parcely pro výstavbu rodinných domů.

Ilustrační foto: U. Leone

„Uvědomujeme si, že bytová situace je nedostatečná. Musíme reagovat na poptávku a pokrýt tak potřeby. V první vlně se chceme zaměřit na byty pro mladé rodiny s dětmi, samoživitelky, nebo seniory,“ komentoval bytovou vizi starosta Aše Dalibor Blažek. Dvanáct nových bytů chce město vybudovat v objektu bývalé školy v ulici Gustava Geipela, bezmála tři desítky bytových jednotek vzniknou v ulici Nedbalova a dalších jedenáct pak v ulicích Šaldova a Jiráskova. Město se už připravuje na výběrová řízení, která začne postupně spouštět v průběhu roku 2020. Nové byty bude město pronajímat. O přidělování budou na základě žádostí rozhodovat radní, stanoviska ale budou předkládat například odbor sociálních věcí, nebo poradní komise. 

V Aši přibydou i nové stavební parcely. Už na podzim příštího roku by se nabídka mohla rozšířit o devět zasíťovaných pozemků pro stavbu rodinných domů v Tkalcovské ulici a čtyři v ulici Štefánikova. Do roku 2021 pak dalších sedm v ulicích Okružní a Kvapilova, z toho tři ve vlastnictví soukromých investorů. „Naším cílem je nabídnout každý rok parcely pro individuální výstavbu nejen v Aši. Další atraktivní území pro stavební pozemky vidíme v Mokřinách. Tady příští rok nabídneme minimálně čtyři plně zasíťované pozemky,“ dodal starosta Dalibor Blažek.

Vedení města v čele se starostou Blažkem kvituje velkorysý zájem soukromých investorů. Ti kromě stavebních parcel plánují rovněž výstavbu bytových domů v centru Aše. Tady se ovšem předpokládá, že budou k prodeji. Portfolio fondu bydlení by se tak v nejzápadnějším městě republiky mohlo do dvou let změnit zcela zásadně.

(ps)