Pravoslavní slaví v těchto dnech Vánoce

Vánoce, Narození Krista, podle juliánského kalendáře, slaví pravoslavní křesťané ve své převážné většině právě v těchto dnech. Na 6. ledna (24. prosinec) připadá Štědrý den. Ten ukončuje předcházející 40denní půst. Ale samotná štědrovečerní večeře je ještě postní, bez pokrmů z masa. 7. ledna (25. prosinec) pravoslavní křesťané oslavují Narození Ježíše Krista, 8. ledna (26. prosince) svátek Panny Marie, Bohorodičky a konečně 9.ledna (27.prosince) svátek sv. Štěpána.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/5927183

Třináctidenní rozdíl mezi těmito dvěma kalendáři má i svoji výhodu. Na rozdíl od Vánoc občanských, které jsme zvyklí prožívat v našich krajích ve shonu, stresu, úklidu a sháněním dárků, mají Vánoce pravoslavné výhodu svého duchovního rozměru. Odpadá komerce, rodiny se věnují modlitbě a rozjímání, a tak největším vánočním darem pro ně je blízkost milujících lidí, dětí, rodičů, příbuzných.
Ježíš Kristus se také sám daroval a obětoval za celé lidstvo. Aby ho vykoupil a zachránil od záhuby. Vystoupil z duchovní temnoty, aby prozářil lid přebývající v temnotách. Ve vánočních bohoslužebných textech a hymnech je Kristus často přirovnáván ke slunci, k jitřence, k světlu světa…

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/5927183

Po bohoslužbě jsme uspořádali, letos již jubilejní 10. vánoční nadílku pro děti v hotelu Continetal v M. Lázních. Nejprve vystoupil soubor divadla KAPSA z Andělské Hory s uměleckým ztvárněním Kristova Narození, Přes 50 dětí si odneslo drobný dárek, který dostaly z rukou „mocného“ Dědy Mráze. Přítomny byly již tradičně i děti z Dětského domova v M. Lázních. Pro všechny byla hlavní organizátorkou, Elenou Sorokinou a jejími přáteli, připraveno malé pohoštění.

                                                                                                                                                                                                                  – jh –

Vánoce podle juliánského kalendáře – 7. ledna, slaví pravoslavní křesťané v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku, ale také v Srbsku, Gruzii, na mnišské hoře Athos a Koptští pravoslavní křesťané v Egyptě.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/5927183