Během olympiády dětí a mládeže mohou školáci absolvovat doprovodný šachový turnaj OPEN ZŠ

Nadcházející zimní olympiáda dětí a mládeže, která se v Karlovarském kraji koná od 19. – 24. ledna, bude velkou sportovní příležitostí pro olympioniky v 12 sportech. A nepůjde zdaleka jen o typické zimní sporty. O medaile budou sportovci bojovat i ve Hře na elektronické klávesové nástroje, Karate a Šachu. Šachisty bude hostit lázeňský hotel Thermal a olympijská klání doplní i doprovodný šachový turnaj pro žáky základních škol našeho regionu.

Foto: Michal Jarmoluk

Ve dnech 20. a 21. ledna 2020 se koná hlavní olympijský rapid turnaj jednotlivců ve čtyřech soutěžních kategoriích: starší žáci, mladší žáci, nejmladší žáci a dívky. Další dny nabídnou olympijský rapid turnaj družstev složených z účastníků kategorií jednotlivců. „Vedle hlavního olympijského turnaje proběhne v úterý 21. ledna odpoledne pro všechny zájemce – šachisty ze základních škol v regionu doprovodný turnaj OPEN ZŠ pořádaný Šachovým klubem Spartak Chodov. Organizátoři chtějí dát „ochutnat“ atmosféru olympiády všem mladým šachistům. Podmínkou účasti je příslušnost k ZŠ v Karlovarském kraji a včasná přihláška do 18. ledna. Vítězům rozdáme medaile, diplomy a drobné dárky,“ uvedla ředitelka závodu Lenka Kůsová. Přihlášky je třeba poslat na email: lenka.kusova@centrum.cz, případně lze volat na telefon 608568548. Na správné regule turnaje bude dohlížet mezinárodní rozhodčí Jiřina Prokopová a on-line přenos bude spravovat FIDE mistr Lukáš Vlasák.

Do Karlových Varů přijali pozvání šachové osobnosti České republiky, kterými jsou místopředseda Šachového svazu České republiky velmistr Martin Petr či manažer reprezentace mládeže České republiky mezinárodní mistr Petr Pisk, jenž po celý turnaj bude komentovat v hotelu Thermal jím vybrané šachové partie. Třetím významným hostem, ambasadorem celého šachového turnaje je mezinárodní mistr Tadeáš Kriebel. Jeho šachové umění budou mít možnost vidět a vyzkoušet zájemci ve středu 22. ledna 2020, kdy proběhne v kongresovém sále hotelu Thermal simultánní hra.

Více informací o šachových turnajích i o zimní olympiádě najdete na stránkách: https://odm.olympic.cz/, dále sledujte také olympijské novinky na Instagramu @odm.gang a Facebooku @olympioniciodm.