Organizační změna se dotkne dalších finančních úřadů

Stejně jako v celé republice na 33 místech dochází k optimalizaci práce územních pracovišť takřka všech finančních úřadů i v Karlovarském kraji se připravují úpravy 2 z nich. Konkrétně se jedná o lokalitu Ostrova a Mariánských Lázní.

Foto: B. Böllinger

Z hlediska zvýšení efektivity provozu těchto pracovišť a optimálnějšího využití pracovních kapacit přecházejí tato dvě pracoviště Finančního úřadu pro Karlovarský kraj od nového roku do režimu „2+2“. Toto pojetí je reprezentováno garantováním potřebných služeb daňové veřejnosti v jednotných úředních hodinách pondělí a středa od 8 do 17 hodin, tedy stabilně 2 dny v týdnu, a to alespoň 2 kvalifikovanými referenty. Tento způsob je v regionu již od roku 2016 praktikován na pracovištích v Aši a Kraslicích.

Umístění kanceláří zůstává v obou případech shodné, v Ostrově na adrese Klínovecká 998, v Mariánských Lázních je to pak Hlavní třída 661. Rozsah poskytovaných služeb by měl zcela pokrýt běžné požadavky od činnosti podatelny, výdeje tiskopisů, konzultace formální správnosti předkládaných dokumentů, poskytování základních informací nebo doporučení k správnému plnění povinností, přijímání žádostí a vydávání potvrzení, až po bezhotovostní placení správních poplatků nebo daňových nedoplatků. Domluvit lze i zprostředkování nahlížení do spisu, pokud pro tyto účely nebudou postačovat elektronické prostředky. V době masivního podávání daňových přiznání, což se v lednu týká daně z nemovitých věcí a v březnu zejména daně z příjmů, budou služby automaticky posilovány jak do počtu zaměstnanců tak rozšířením provozní doby.  

K přesunu dosavadní spisové agendy vedené na těchto pracovištích dojde od 16. ledna 2020 podle spádovosti na nadřízené Územní pracoviště v Karlových Varech nebo Územní pracoviště v Chebu. Na těchto pracovištích také lze průběžně řešit veškeré daňové záležitosti nebo se s potřebami správy daní obracet ne jejich vedení.

S bližšími informacemi k optimalizaci územních pracovišť, stejně jako k jejich provozu v nových podmínkách se lze seznámit na internetové adrese Finanční správy ČR www.daneelektronicky.cz.