Při kontrole objevili několik tisíc kusů nebezpečné pyrotechniky

Česká obchodní inspekce Plzeňského a Karlovarského kraje uskutečnila během třetí adventní neděle mimořádnou kontrolní akci na tržnici ve Svaté Kateřině. Zajistila více než tisíc kusů padělků a zjistila téměř 300 kusů nebezpečné pyrotechniky.

Foto ilustrační: 453169

Česká obchodní inspekce Plzeňského a Karlovarského kraje provedla během adventní neděle dne 15. prosince 2019 mimořádnou kontrolní akci na tržnici Asiamarkt ve Svaté Kateřině zaměřenou na padělky a zábavní pyrotechniku. Specifikem tržnice na Svaté Kateřině je, že skladovacím prostorem jsou často vraky automobilů odstavené poblíž prodejních stánků a právě na takové prostory byla kontrolní akce primárně zaměřena. Někteří prodejci uposlechli výzvy ke zpřístupnění těchto skladovacích prostor a auta odemkli. ČOI také využila možnosti otevřít skladovací prostory za pomoci třetí osoby, kterou v těchto případech bývá zámečník.

Mezi prověřovanými vozidly byla také zjištěna dodávka, v níž bylo skladováno velké množství nejrůznějších druhů zábavní pyrotechniky. Vůz byl otevřený, bez jakéhokoliv dozoru či přítomnosti majitele. Uvnitř vozu inspektoři zjistili 263 kusů pyrotechniky kategorie F4, kterou nesmí používat osoba bez potřebné odborné způsobilosti.

Česká obchodní inspekce zajistila 1001 kusů padělaných výrobků, které v přepočtu na hodnotu originálu představují částku 15  990 840 Kč, což je z hlediska způsobené škody jeden z nejvýznamnějších zásahů inspektorátu Plzeňského a Karlovarského v tomto roce. Zjištěná nebezpečná pyrotechnika bude řešena ve spolupráci s Českým úřadem pro zkoušení zbraní a střeliva. Ve většině případů bude s kontrolovanými osobami vedeno správní řízení, ve kterém lze za toto jednání uložit pokutu až do výše 5 000 000 Kč. Některá porušení právních předpisů pak budou řešena ve správním řízení. Kontroly se zaměřením na prodej pyrotechnických výrobků budou pokračovat až do Silvestra, a to nejen na příhraničních tržnicích, ale i ve vnitrozemí,“ vyjádřil se k výsledkům kontrolní akce ředitel inspektorátu ČOI pro Plzeňský a Karlovarský kraj Jan Řezáč.