Lidé mohou požádat o popelnice na tříděný odpad

V rámci optimalizace odpadového hospodářství dojde od 1. ledna 2020 v Chebu ke změnám ve vývozu odpadů. Lidé zároveň dostanou možnost si ke svému rodinnému domu nově objednat další nádoby na tříděný odpad a to na plasty a na papír.

Foto: M. Richter

„Obyvatelé v zástavbě rodinných domů to mají k nádobám na tříděný odpad mnohdy poměrně daleko. Díky připravovaným změnám jim chceme třídění co nejvíce zjednodušit,” sdělil Michal Polák, vedoucí střediska Svozu odpadu v Chebu.

Všechny odborné studie se totiž jednoznačně shodují v tom, že míra třídění závisí zejména na donáškové vzdálenosti k barevným kontejnerům. Čím blíže je lidé mají, tím více třídí.

„Nově proto nabízíme občanům, kteří bydlí v rodinných domech, možnost objednat si svoje vlastní popelnice na papír (modrá) a plast (žlutá). Pro skleněné odpady zůstanou stávající veřejně přístupné kontejnery (zelené). Nádoby či pytle na odpad si všichni mohou pohodlně objednat prostřednictvím nového odpadového webu www.tridimevchebu.cz, nebo osobně či telefonicky na odboru správy majetku u Martina Dvořáka,” vysvětlil Michal Polák.

Na novém webu najdou lidé i podrobné informace o třídění a nakládání s odpady. Kvůli předpokládanému velkému počtu objednávek preferuje město Cheb objednání přes web.

„Objednané nádoby přivezeme před dům žadatele v prosinci letošního roku a první vývozy vytříděného odpadu začnou probíhat od ledna 2020 podle kalendáře, který je vyvěšený na webu. Pytlový svoz bude nově možný pouze pro plastový odpad a svážet se bude společně s nádobami na plast podle kalendáře,” poznamenala tisková mluvčí města Chebu Simona Liptáková.

Stávající veřejně přístupné kontejnery na papír, plasty a sklo zůstanou ponechány a budou sloužit občanům, kteří je mají ve vyhovující donáškové vzdálenosti, nebo nemají u svých domů místo na další dvě popelnice.

Začátkem ledna 2020 dojde v chebských ulicích ke změně v intervalech vývozu odpadů. Zbytkový odpad budou Chebské technické služby nově svážet jednou za 2 týdny, papír jednou měsíčně, plasty jednou za 2 týdny. BIO jednou týdně a to v období březen až listopad, v zimě jen jednou měsíčně, a to vždy poslední středu v měsíci.

Zlepšit třídění je jedinou cestou, jak do budoucna snížit tlak na růst poplatku za svoz odpadů. Platby za ukládání zbytkového odpadu na skládkách se totiž neustále zvyšují a v roce 2024 začne platit úplný zákaz skládkování nevytříděného odpadu. 

VID

1. etapa od 1. 1. 2020

Do konce roku 2019 bude probíhat svoz odpadů beze změn, jak jste zvyklí. Vámi objednané nádoby (papír, plast) budou zaváženy v průběhu prosince 2019.

pro ulice: Boženy Němcové, Březová, Bříza, Buková, Cetnov, Dolnice, Dolnická, Dřevařská, Dubová, Dvořákova, Dvůr pod lipami, Františkolázeňská, Gustava Noska, Hornická, Chlumeček, Janáčkova, Javorová, Jižní, Jilmová, Kachní kámen, Ke Skalce, Klest, Kolmá, Komorní, Komorní Dvůr, Na Hůrce, Na Svahu, Na Vyhlídce, Nad Jezem, Nezvalova, Pobřežní, Pod Hůrkou, Pod Hvězdárnou, Pod Rozhlednou, Přemysla Otakara, Severní, Skalka, Střížov, Tylova, Tyršova, U Parku, U Sídliště,  Václava Kučery, V Lipách, Zelená, Zlatá, Zlatá louka

2. etapa od 1. 4. 2020

Do konce března 2020 bude probíhat svoz odpadů beze změn, jak jste zvyklí. Vámi objednané nádoby (papír, plast) budou zaváženy v průběhu měsíce března.

pro ulice: Dřenice, Fialová, Hermannova, Horní, Horní Dvory, Hrozňatov, Chebská, Chvoječná, Jindřichov, K Dolinám, K Letišti, Kamenická, Karlovarská, Ke Kaštanům, Ke Křížům, Ke Střelnici, Konečná, Loužek, Luční, Malá, Malá Všeboř, Maškov, Na Návrší, Na Vinici, Nový Hrozňatov, Osadnická, Podhrad,  Podhradská, Potoční, Pražská, Satelitní, Sluneční, Souběžná, Šimáčkova, Tichá, Tršnice, Tršnická, U Farmy, U Přehrady, U Rybníka, U Studánky, U Vlečky, V Úvozu, Velká Všeboř, Všebořská, Zalomená, Zámecká, Železničářů

3. etapa od 1. 7. 2020

Do konce června 2020 bude probíhat svoz odpadů beze změn, jak jste zvyklí. Vámi objednané nádoby (papír, plast) budou zaváženy v průběhu měsíce června .

pro ulice: Antala Staška, Blanická, Dolní, Domažlická, Drážní, Jesenická, Klatovská, K Hájům, Olbrachtova, Pelhřimov, Rhedenská, Rohová, Rokycanská, Rolnická, Slapanská, Slapany, Sokolovská, Sportovců, Strmá, Šumavská, U Trati, Větrná, Zemědělská

4. etapa od 1. 10. 2020

Do konce září 2020 bude probíhat svoz odpadů beze změn, jak jste zvyklí. Vámi objednané nádoby (papír, plast) budou zaváženy v průběhu měsíce září.

pro ulice : 17. listopadu, Americká, Bezejmenná, Brandlova, Břehnická, Dělnická, Divadelní náměstí, Dragounská, Dyleňská, Jabloňová ,Joštova, Jungmannova, K Pomezí, Klášterní mlýn, Květná, Libušina, Máchova, Na Červeném vrchu, Na Hradčanech, Na Hrázi, Na Návrší, Na Nivách, Na Výsluní, Nerudova, Obrněné brigády, Ovocná, Písečná, Podhoří, Požárníků, Příčná, Rákosové, Sadová, Slepá, Spálená, Trnková, Truhlářská, U Skleníku, Údolní, Vančurova, V Zahradách, Vilová, Zahradní, Zátiší