Policisté objasnili sérii vloupání. Stíháni jsou tři muži

Karlovarským kriminalistům se po několikaměsíčním rozpracování podařilo objasnit sérii vloupání do samoobslužných myček a dalších objektů, ke kterým docházelo v posledních měsících na různých místech na Karlovarsku. Na začátku listopadu kriminalisté zahájili trestní stíhání tří mužů z Karlovarska ve věku 19, 19 a 22 let. Všichni tři muži byli obviněni ze spáchání přečinů krádež a poškození cizí věci.

K takovému protiprávnímu jednání mělo dojít nejméně v 11 případech v období od konce května do listopadu tohoto roku. Nejčastěji se měli obvinění muži vloupat do zařízení v prostorách samoobslužných myček, ale také například do areálu autobazaru nebo do provozoven STK.

Při vloupání do provozoven se nejvíce měli zaměřit na pokladničky a trezory. Jednoho z těchto případů se měli dopustit  oba 19letí obvinění muži na začátku srpna. V nočních hodinách měli přijít do prostor samoobslužné myčky v Ostrově. Zde měli urazit visací zámky u měničky bankovek a poté z ní vyndat zásobníky na mince. Na odcizených mincích si přišli na více jak 30 tisíc korun, přičemž na poškození způsobili škodu ve výši kolem 5 tisíc korun.

V jednom z dalších případů se měl 19letý obviněný muž společně s 22letým obviněným mužem vloupat v polovině října v Karlových Varech do kanceláře místního autobazaru. Zde měli odcizit trezor, který byl přišroubovaný ve skříni. Cestou ze svého lupu se jim trezor podařilo otevřít. V něm se nacházela finanční hotovost ve výši kolem 55 tisíc korun, plynová pistole a různé dokumenty. Peníze a plynovou pistoli si měli ponechat a trezor s ostatními věcmi vhodit do močálu.

Ve stejném složení se měli dopustit i dalšího vloupání. V polovině listopadu se měli v Ostrově vloupat do zařízení na rozměňování peněz v prostorách samoobslužné myčky. Za pomocí přinesených nástrojů se jim zařízení podařilo vypáčit a z něj odcizit box na mince. Když na místo přijela policejní hlídka, muži z místa utekli. Na místo byl přivolán i policejní psovod, jenž zachytil stopu pachatelů. Ta je dovedla až k jejich odstavenému osobnímu vozidlu značky Volkswagen. Ve vozidlo se však nikdo nenacházel, a proto mu bylo zabráněno v jízdě technickým zařízením tzv. botičkou místní městské policie. Obvinění muži se po několika hodinách ke svému vozidlu vrátili a následně byli zadrženi. V tomto případě způsobili odcizením hotovosti a poškozením zařízení škodu předběžně odhadnutou na částku přesahující 100 tisíc korun.

Celková způsobená škoda byla odhadnuta na necelých 800 tisíc korun. Hlavou a iniciátorem byl zřejmě 19letý muž, který nechyběl u žádné z krádeží. Vyšetřovatel podal podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na jeho vzetí do vazby. Ten jej akceptoval a soudce Okresního soudu v Karlových Varech rozhodl o jeho umístění do vazební věznice. Trestní stíhání dalších dvou obviněných mužů probíhá na svobodě. Hlavnímu 19letému iniciátorovi hrozí v případě prokázání viny až pětiletý trest odnětí svobody za způsobenou větší škodu, stejně tak i 22letému obviněnému muži. Druhému 19letému muži hrozí v případě prokázání viny trest odnětí svobody až na dva roky.

Foto a text Policie ČR