Mediální tváří letošních Literárních Františkových Lázní je Michal Viewegh

Letošní Literární Františkovy Lázně otevřou téma ,,Svobodná literatura“. Mediální tváří festivalu, který se uskuteční v termínu od 17. do 21. října, se stal spisovatel Michal Viewegh.  Toho není nutno dlouze představovat. Jen málokdo by neznal jeho knihy, například Výchovu dívek v Čechách, Báječná léta pod psa nebo Účastníky zájezdu.

Foto: Archiv Michala Viewegha

Návštěvníci festivalu se budou moci se spisovatelem setkat například v sobotu 19. října od 19 hodin v Ingo Casinu. „Představím svou poslední knihu fejetonů s názvem Mým vrstevníkům, pokřtíme ji v Happeningovém vlaku, kterým pravidelně jezdí literáti, muzikanti, ale i malíři a milovníci literatury,“ sdělil Michal Viewegh. Vlak vyjíždí každoročně z Chebu přes Františkovy Lázně do německého Hofu  a zpět. Letos bude vypraven v sobotu 19. října. 

 A jaká kniha nejvíc osvobodila právě Michala Viewegha? „Mám-li mluvit o těch vlastních, pak Báječná léta pod psa, protože díky nim jsem se stal spisovatelem, a Účastníci zájezdu, dík jejichž skvělým prodejům jsem se stal spisovatelem na volné noze. Ale musím zmínit i Biomanžela, knihu, která mne cca dva roky po klinické smrti vrátila zpět k psaní…,“ odpověděl spisovatel.

 Sobota 19. října bude po příjezdu Happeningového vlaku pokračovat programem v Ingo Casinu, a to od 19 až 21 hodin. Přítomní se setkají s Michalem Vieweghem, interview s ním povede známý moderátor Petr Jančařík. ,,Pozdrav festivalu s kytarou“: Jiří Dědeček – předseda českého PEN klubu v Praze a Jiří Vondrák. Hudbou provází švédská hudebně-poetická formace „Le Lac Long 814“ vedená básníkem a muzikantem Danielem Östersjö (+Bengt Söderhäll a Georges Muschik). Spisovatel Václav Gruber se pak představí s krátkou úvahou na téma: ,,Jak jsem žil s vlajkou LFL“. Jako další vystoupí  se Slam poetry Klára a Sigfried. Dále účinkují: Josef Kejha –  zakladatel LFL a němečtí autoři – Rolf Stemmle a spol.