Bílá pastelka slaví 20 let

Celonárodní sbírka Bílá pastelka, jejíž výtěžek půjde na podporu nevidomých, je opět tady! Dobrovolníci v bílých tričkách s kasičkami a bílými pastelkami, kterými budou odměňovat dárce, vyrazí do ulic ve středu 16. října. Bílou pastelku, která letos slaví 20. výročí, pořádá Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR spolu s Tyfloservisem a krajskými TyfloCentry.

Jak a komu konkrétně Bílá pastelka pomáhá? Vojtěch Ž. žil až do svých třiceti let normální život. Jednoho dne ale zkolaboval, přišel o zrak a zhroutil se mu svět. Celý rok se trápil a v podstatě nežil, až se dověděl o Sjednocené organizaci nevidomých a slabozrakých. Tam se naučil pracovat s počítačem s hlasovým výstupem, psát na klávesnici všemi deseti a spoustu dalších věcí, které nevidomý potřebuje znát, aby mohl i bez zraku žít životem takovým, jakým žít chce. Kromě toho mu SONS nabídla práci a Vojtěch se tak vrátil do běžného života. Dnes sám pomáhá dalším nevidomým překonávat obtíže se zrakovým postižením spojené a nejen to. Spoluzaložil Aktiv Klub, jehož členové podnikají výpravy za dobrodružstvím; jako on žijí život, jaký žít chtějí a jejich slepota nebo těžké zrakové postižení jim není překážkou.

„Svět kolem nás se točí okolo toho, co vidíme očima. Člověk, který přišel o zrak, se musí naučit spoustu věcí dělat jinak, bez zraku; a jde to, když se ví, jak na to. SONS a její dceřiné společnosti vědí, jak na to – poskytujeme služby, které nevidomí lidé nikde jinde nenajdou, a vracíme je do běžného života. Plnění tohoto cíle si bez účasti veřejnosti nedovedeme představit; proto pořádáme naši sbírku a s vděčností přijímáme dary, které slouží dobré věci.“ říká R. Volejník, viceprezident SONS.

Co všechno se díky přispění do sbírky Bílá pastelka člověk osleplý v dospělosti naučí: znát Braillovo písmo, pracovat na počítači s hlasovým a hmatovým výstupem, psát na klávesnici po paměti všemi deseti, chodit po ulici s bílou holí, zvládat běžné práce v domácnosti poslepu … Oslepne-li někdo v dospělosti, musí také často změnit své původní povolání, je tak nutná rekvalifikace, a i té se mu u nás dostane. Výtěžek ze sbírky prostřednictvím pořadatelských organizací podporuje právě tyto činnosti.

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých také poskytuje svým členům a klientům právní poradenství, vydává časopisy ve zvětšeném písmu, Braillově písmu či zvukové podobě, provozuje Knihovnu elektronických knih a časopisů, ve spolupráci s úřady a dopravními podniky se zasazuje o odstraňování bariér, které nevidomým při pohybu v ulicích znepříjemňují život. Část výtěžku sbírky také putuje na výcvik vodicích psů.

Viděno srdcem!

Dobrovolníky prodávající bílé pastelky bude možné od běžných prodejců rozeznat podle oblečení. Na sobě budou mít bílá trička s logem Bílé pastelky a Lions-klubu, s sebou ponesou kasičku a krabičku s pastelkami, kterými odmění každého, kdo přispěje alespoň 30 korunami, ať už vhozením peněz do pokladničky nebo bezhotovostně prostřednictvím QR kódu na kasičce.

Sbírkový den organizátoři každý rok volí tak, aby se blížil 15. říjnu. Právě v tento den byl v roce 1964 v New Yorku vyhlášen Mezinárodní den bílé hole. Jeho smyslem bylo uznání nevidomých za plnoprávné členy společnosti. Dnes lidé, kteří přišli o zrak, naštěstí již nemusejí vysvětlovat, že jsou kromě nevidících očí stejní jako ostatní. Potřebují jen alternativně vyřešit zvládání každodenních činností. A právě v tomto Bílá pastelka pomáhá. „Všem, kdo si symbolickou bílou pastelku zakoupí, tak předem děkujeme.“ uzavírá R. Volejník.

Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky, zapsaný spolek – adresa: Krakovská 1695/21, 110 00 Praha 1 – tel: +420 221 462 462 – e-mail: sons@sons.cz ◼ www.sons.cz – IČO/DIČ: 65399447/ CZ65399447 – číslo účtu: 9138014/2700 vedený u UniCredit Bank Czech Republic, a.s.  zapsaný ve spolkovém rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl L, vložka 7606

Bílá pastelka – veřejná sbírka na podporu speciálních služeb pro nevidomé a slabozraké – www.bilapastelka.cz, – facebook.com/bilapastelka – sbírkový účet: 8888332222/0800