V parku Boheminium představí další model. Tentokrát to bude zámek Lednice

V mariánskolázeňském parku Boheminium přibude další model. Šestasedmdesátiletou miniaturou bude zámek Lednice. Slavnostní představení zmenšeniny proběhne během soboty 28. září. Otevřeno bude od 10 až do 18 hodin. Akce se uskuteční jako součást Svatováclavských slavností.

Foto: Archiv Tomáše Slifky

„Jedná se o největší model, který letos představíme,“ uvedl Tomáš Slifka. „Stavba trvala přes 8 měsíců a na realizaci se podílelo 12 modelářů, umělců a řemeslníků. Celý proces začal jako již tradičně ve věznici v Horním Slavkově, kde vznikl návrh a celý skelet včetně všech detailů. Poté byl model převezen do naší dílny, kde byl opatřen ochranným nátěrem a barvami. Rozměry modelu jsou impozantní, délka včetně skleníku 8,6 m a šířka 5,5 m. Zajímavostí tak je, že se lednický zámek s rozlohou 47,3 m² řadí mezi největší modely staveb na světě. V našem areálu patří mezi největší taháky a jeho výrobou jsme splnili další metu z top České republiky, kam řadíme třeba ještě Pražský hrad, Hlubokou nad Vltavou, Karlštejn, Loket nebo Český Krumlov,“ upřesnil.

V parku momentálně zaujímá místo přímo ve středu areálu a ihned po dořešení další spolupráce s městem Mariánské Lázně bude přemístěn na své definitivní místo.

Zámek Lednice

Lednický zámek je součástí Lednicko-valtického areálu a již od roku 1996 se může pyšnit zápisem do seznamu UNESCO. První historická zpráva o této lokalitě pochází již z roku 1222. Tehdy zde patrně stála vodní tvrz s dvorcem, kterou roku 1249 český král Václav I. propůjčil rakouskému šlechtici Siegfriedu Sirotkovi. Koncem 13. století získali lednické panství Lichtenštejnové a patřilo jim bezmála 700 let. V průběhu času zde realizovali skutečně unikátní projekt, který ve světě téměř nemá obdoby. Výstavbu zahájil v 16. století Hartmann II. z Lichtenštejna, kdy nechal zbořit zdejší tvrz a nahradil ji renesančním zámkem. Na sklonku 17. století byla i tato stavba zbořena a bylo zde vybudováno barokní sídlo s rozlehlou zahradou a monumentální jízdárnou. Dnešní podobu, nesoucí se v duchu anglické tudorské gotiky, získal zámek při rozsáhlé rekonstrukci z poloviny 19. století. Celý komplex je považován za jeden z největších „divů střední Evropy“.