Nechtěl jít do vězení, tak vzal svou přítelkyni jako rukojmí

Chvíle velkého strachu zažila v minulých dnech pětatřicetiletá žena ze Sokolovska. Na jejího přítele z Karlovarska byl vydán zatykač a do vězení se mu nechtělo, proto si vzal přítelkyni jako rukojmí a vydal se na cestu. S sebou si přibalil několik nožů, se kterými ji ohrožoval. Muž se při cestě ozval policistům, že jede se ženou v autě a chce se zabít. Naštěstí se podařilo ženě zavolat policistům, kteří oba vypátrali.

Sokolovští kriminalisté zahájili trestní stíhání 40letého muže z Karlovarska, kterého obvinili ze spáchání zločinu vydírání a přečinů omezování osobní svobody a nebezpečného vyhrožování.
„Obviněný muž měl v pondělí 16. září v pozdních večerních hodinách v bytové jednotce v Sokolově sdělit 35leté ženě, se kterou byt společně užíval, aby si sbalila své osobní věci,“ informovala policejní mluvčí Kateřina Krejčí. „Jako důvod jí měl uvést, že společně odejdou, protože ho hledá policie ohledně vydaného zatykače a ji si vezme jako rukojmí. Poté, co žena odmítla z bytu odejít, tak si měl muž vzít z kuchyňské linky dva nože a následně vyhrožovat, že s nimi ublíží sobě i jí,“ uvedla. Žena s mužem ze strachu následně odešla k osobnímu vozidlu a společně odjeli neznámo kam.

O několik minut později muž zavolal na tísňovou linku 158, kde operátorovi oznámil, že jede se svou přítelkyní ve vozidle, má u sebe zbraň, chce se zabít a neručí za sebe. „Operační důstojník v pozadí hovoru slyšel ženu, která několikrát volala o pomoc. Po chvilce muž hovor ukončil a následně byl jeho mobilní telefon již nedostupný. Po přijetí oznámení na tísňovou linku začali policisté ihned činit kroky k vypátrání muže. Byly provedeny prověrky míst, kde by se muž mohl nacházet a dále také rozsáhlá pátrací akce na území Karlovarského kraje, do které byl nasazen i vrtulník letecké služby Policie České republiky,“ upřesnila mluvčí.

Během jízdy měla žena muže několikrát požádat, aby ji z vozu propustil. Ten jí měl sdělit, že v žádném případě tak neučiní a že s ním bude po celou dobu jízdy. „V dopoledních hodinách v úterý 17. září měla žena využít chvíle, když muž opustil automobil a z mobilního telefonu zavolala na tísňovou linku 158 a oznámila přibližně místo, kde se nacházejí. Díky tomu byla dvojice po několika desítkách minut v rámci pátrací akce nalezena hlídkou vrtulníku letecké služby Policie České republiky,“ doplnila Kateřina Krejčí.

Muž byl policisty na místě zadržen a druhý den byl na základě rozhodnutí Okresního soudu v Karlových Varech vzat do vazby.
V případě prokázání viny hrozí muži trest odnětí svobody až na osm let.