Česko-bavorskou slavnost chystají ve Schwandorfu

Již tuto sobotu 21. září je připraven na Česko-bavorských slavnostech zajímavý program pro návštěvníky z obou stran hranice. Dějištěm setkávání, hudebního a tanečního programu, českých lahůdek, společného posezení a informací bude od 15 do 19 hodin náměstí Unterer Marktplatz. Schwandorf je vyhlášen Kulturním městem Čechy-Bavorsko pro rok 2020.

Pozvání na akci přijal také bavorský ministr Albert Füracker, předseda krajského sněmu Franz Löffler a předseda okresního úřadu Thomas Ebeling a využijí příležitost pronést uvítací řeč.
Úvodní slova se ujme primátor „kulturního města“ Andreas Feller a jeho český protějšek, místostarosta partnerského města Sokolova, Jan Picka. Zahájí tak zábavné odpoledne, na které návštěvníky naladí skupina Brass Band z Rakovníka se svým dixie programem. O taneční vložku se postará kolem 17 hodin taneční skupina „Beat Generation“ ze Sokolova. Závěrečné tóny zazní od 17.30 hodin v podání plzeňské skupiny Švejk-band, hudební stálice v CeBB,která vystupuje kdykoliv, kdy je třeba navodit stylovou atmosféru.

Na hudební a taneční scéně na náměstí Unterer Marktplatz se budou od odpoledních do brzkých večerních hodin střídat české a bavorské skupiny, před ní bude umístěna pivní zahrádka k posezení, poslechu a vychutnávání českých lahůdek, připravených restaurací rekreačního střediska Rybník. Sladké dobroty pochází z kavárny Café Lavendls ve Fronbergu, pivo z malého českého pivovaru Bizon v Čižicích jižně od Plzně a pšeničné pivo z pivovaru Jacob v Bodenwöhru. CeBB bude zastoupen s prezentačním stánkem a bude informovat o pamětihodnostech, přeshraničních projektech a akcích v šesti sousedních regionech Dolním Bavorsku, Horní Falci, Horních Frankách, Jihočeském, Plzeňském a Karlovarském kraji. Vedle něho bude umístěn společný stánek města Schwandorf, Hornofalckého kulturního spolku a Partnerského výboru Schwandorf – Sokolov jako motoru partnerské spolupráce.

30 let po pádu železné opony vytvořilo velké množství aktérů po obou stranách bývalé dělicí linie mezi Západem a Východem – společný prostor pro setkávání. V jeho centru stojí v následujících dvou letech projekt „Kulturní město Čechy-Bavorsko“. Cílem je doslova uvést „na scénu“ v jednom městě rozmanitý kulturní život českých a bavorských souseddících regionů. Kulturními městy budou v roce 2020 Schwandorf v Horní Falci a v roce 2021 Wunsiedel v Horních Frankách. Tento výrazně Bavorským ministerstvem financí a pro vlast podporovaný projekt jako hlavní partner zajišťuje CeBB v Schönsee s podporou okresu a v úzké spolupráci s městem Schwandorf, partnerským výborem a kulturními aktéry v místě konání a v regionu.