Seebergem budou vonět speciality a k dostání bude špičkové víno

Když se spojí nabídka rozmanitých dobrot z celého světa a špičkového vína, vznikne Wine and food festival. Ten si budou moci užít návštěvníci hradu Seeberg v sobotu 21. září od 10 do 21 hodin. K ochutnávání vína i dobrých jídel bude hrát velichovská kapela Tsunami a cimbálová muzika Antonína Stehlíka z Nového Šaldorfu, mezi stánky potkají návštěvníci i flašinet.

Protože dobré jídlo k vínu rozhodně patří, mohou letos návštěvníci poprvé na hradě Seeberg ochutnat i speciality vyhlášených street food kuchařů. „Vybrané lahůdky potěší jak masové nadšence, tak vegetariány nebo sladkomilce,“ uvedla jedna z organizátorek Andrea Sasková. Návštěvníci zde najdou ty nejlepší hamburgery i pomalu pečené trhané maso. Chybět nebudou ani cizokrajné pokrmy. K dostání budou asijské speciality nebo třeba skvělé veganské kari od kuchařského mistra až z daleké Barmy. „Také milovníci sladkého se mohou těšit třeba na latinskoamerickou křupavou specialitu zvanou Churros,“ řekla. K dostání budou také poctivé české koláčky nebo domácí nanuky plné šťavnatého ovoce.

„Nezapomínáme ani na tradiční oblíbené záležitosti jako je kavárna a cukrárna `V hradním příkopu`, české buchty a zabijačkové speciality,“ vysvětlila kastelánka hradu Hana Cestrová.

Z jakých koutů naší země přijedou restauratéři, stánkaři? „Většina stánkařů a food trucků přijede z Prahy a jejího okolí, ale budou tady zastoupeni i prodejci z našeho kraje se svými domácími specialitami – pečené sladkosti, koláčky a dalšími dobrotami. Na své si přijdou také vegani i vegetariáni, speciálně pro ně se budou připravovat pochoutky v kombinaci čerstvého chleba, avokáda a hummusu, již zmiňované barmské speciality s množstvím čerstvé zeleniny a bylinek, pro vegetariány i s kvalitním sýrem a dalšími přísadami,“ popsala Andrea Sasková.

„Pokud jde o víno, mohou se návštěvníci těšit na moselské, španělská, francouzská a rakouská vína, nezapomínáme na Itálii, která bude zastoupena hned několika vinařskými oblastmi. Nemohou chybět vína moravská a česká a také se chystá překvapení v podobě vín z oblastí, které se u nás doposud neprezentovaly,“ informovala kastelánka.

Po dobrém jídle přijde, kromě skleničky skvělého vína, vhod i lok kvalitního piva nebo jejich výborné limonády pro nejmenší.

A k jídlu, vinu, pivku už chybí jen výbor káva a tu obstará domácí kavárna se svou výběrovou kávou a kávovými specialitami.

Mimo jídla a pití budou připraveny pro děti tvůrčí dílničky a nebude chybět brusič skla se svými žádanými skleničkami na víno, na které si mohou návštěvníci nechat vybrousit vybraný motiv.