Kam na výlet? Na pivovarský zámek Chyše

Pivovarský zámek Chyše se nachází přibližně v polovině trasy mezi Karlovými Vary a Rakovníkem, jedná se o sídlo hraběcího rodu Lažanských. Přes svůj vzhled, který na první pohled působí velmi moderně, byl v minulosti několikrát přestavěn a lidé v něm spatří hned několik uměleckých slohů. V historii tu delší dobu pobýval český spisovatel Karel Čapek.

Ačkoliv dnes zámek i pivovar vzkvétají a během celého roku jsou v obležení nejen svatebčanů, ale i turistů, před několika lety tomu tak nebylo. Jednalo se o ruinu, která byla téměř na spadnutí. Proto také uvnitř lidé nenaleznou kompletní původní nábytek a výzdobu, ale jen část z věcí, které se podařilo zachránit, jinak je tu většina z věcí vypůjčena z jiných sbírek, anebo zakoupena v aukcích.

Historie zámku sahá daleko do minulosti. První zmínky o Chýši jsou z roku 1158, kdy byla osada zemanským sídlem rodů Odolenů z Pětipes, povýšeným za vlády krále Vladislava II. do stavu rytířského. Tento rod tu ve středověku založil také hrad s hlubokým sklepením a hradním příkopem.

V roce 1466 získal obec Chyše Burian z Gutštejna, který se brzy poté přidal na stranu protivníků krále Jiřího z Poděbrad. Královi vojáci roku 1467 hrad dobyli a pobořili. Strhnout nechal hrad v roce 1578 další držitel panství, Mikuláš z Lobkowicz a nechal ho přestavět na renesanční zámek. Vzápětí na to však stavbu prodal.

Dalšími majiteli Chyše byli Anna Ludmila Krakovská z Kolovrat a její druhý manžel, baron Karel Jiří Michna z Vacínova. Za jejich panství, které trvalo do roku 1708, získal zámek barokní podobu. Pokoj se štuky zdobeným stropem a dvě mistrovské barokní práce pocházejí právě z této doby.

Nakonec přišel rod Lažanských. Prokop I. Lažanský, nejvyšší kancléř a potomek starobylého českého zemanského rodu, byl tehdy už pánem na Rabštejně a Manětíně. Chyše se mu podařilo získat v dražbě v roce 1766 a panství rozšířil o další statky. Celý statek následně nechal rozdělit mezi dva své syny, Prokopa II. a Jana, čímž vznikla manětínská a chyšská větev Lažanských. Během mnoha let zámek prošel několika úpravami. Nejvíce stavebních úprav se tu událo v 19. století, kdy zámek získal konečnou podobu, jak ho mohou lidé vidět dnes.

Zámek zdobí prvky románské, jako jsou obloukem zakončená okna, i novogotická cimbuří a bašty na nárožích, která se nechala inspirovat anglickými vzory. Velkou ránu dostal zámek po druhé světové válce, kdy lidová demokracie objekt zkonfiskovala a využívala pro své potřeby. Objekt začal chátrat a začal sloužit jako zemědělské učiliště. Peníze však na opravy nebyly a tak se zámek začal postupně rozpadat. Neutuchající stav trval až do roku 1996. Tehdy zámecký areál koupili manželé Vladimír a Marcela Lažanští, nepřímí příbuzní bývalého hraběte Prokopa Katanského.

Ti se ve spolupráci s ministerstvem kultury ČR a Památkovým ústavem v Plzni pustili do rozsáhlé rekonstrukce celého objektu. Zámek dostal novou omítku. Lidé vyčistili park a zasadili v něm nové dřeviny. Postupně se podařilo obnovit a zpřístupnit zámecké interiéry a vytvořit v nich zajímavou prohlídkovou trasu.

Prohlídka s průvodcem trvá na zámku necelou hodinu. Hosté si projdou přízemní prostory a první patro. Do druhého se bohužel nesmí, protože je v současné době v rekonstrukci. Přístupné by mohlo být podle odhadů příští rok. Původní jsou na zámku zejména malby na stěnách, které se podařilo úspěšně restaurovat.

A jak to bylo se spisovatelem Čapkem? Mladý Karel Čapek na zámku v Chyši po vystudování filozofie hledal práci. A tehdejší pan Lazanský ho tedy jmenoval domácím učitelem jeho syna. Karel Čapek byl tehdy absolutně izolovaný od svých pražských přátel. To mu však nakonec dopomohlo, že se tu naplno začal věnovat spisovatelské cestě. Klid a krásná příroda v okolí ho inspirovala hned k sepsání několika knih.

Hned vedle zámku se nachází i pivovar. Ten zde vznikl v roce 1580. Tradice vaření piva se tu udržela více než tři a půl století, až do roku 1932. Ale v roce 2003 koupili zdevastovaný pivovar ležící vedle zámku manželé Lažanští a začali s rozsáhlou obnovou celého objektu. A dnes se tu opět vaří pivo podle starodávné receptury s názvem Prokop.

Otevírací doba zámku Chyše je:

Duben: sobota, neděle, svátky 10 – 17 hodin.

Květen, červen, září:     úterý – neděle 10 – 17 hodin.

Červenec, srpen:  úterý – neděle 10 – 18 hodin.

Říjen: sobota, neděle a svátky 10 – 17 hodin.

VID