Chebský učeň vyhrál fotografickou soutěž

Žák prvního ročníku chebské Integrované střední školy Lukáš Křížek prožil na konci prázdnin událost, o které v těchto dnech může vyprávět svým novým spolužákům. V malém sportovním letadle se proletěl kolem jaderné elektrárny Temelín. Zážitek dostal za odměnu jako vítěz celostátní fotografické soutěže Energie – budoucnost lidstva na facebooku.

Foto: Hejl Servis – Chebský učeň Lukáš Křížek nad jadernou elektrárnou Temelín

Lukáš letěl se zkušeným pilotem v malém letounu Argo DirectFly z letiště v Příbrami. Let probíhal ve výšce tři sta metrů nad zemí a trval něco přes hodinu. „Trošku to drncalo, protože byla dost silná termika“ vykládal Lukáš zkušeně po přistání. Přestože se letadlo drželo v uctivé vzdálenosti od bezletové zóny, která je přímo nad elektrárnou, největší dojem na Lukáše udělalo, jak je temelínský zdroj i z ptačí perspektivy obrovský. „Teď už si asi navždy budu pamatovat, že chladicí věže jsou vysoké 155 metrů, a že když jde pára ze všech čtyř, znamená to, že jsou v provozu oba jaderné reaktory,“ říká čerstvý učeň oboru strojní výroba. Kde by chtěl po vyučení pracovat, ještě neví, ale informace, že elektrárny Skupiny ČEZ nabízejí zručným řemeslníkům zajímavé uplatnění, jej docela zaujala.

Soutěž na facebooku, do které mladí lidé posílají své fotografie, koláže nebo i krátká videa s energetickou tématikou, je součástí stejnojmenného osvětového projektu Energie – budoucnost lidstva. Ten probíhá už téměř dvacet let ve školách v celé ČR. Žáci posledních ročníků základních a studující středních škol v něm diskutují s odborníky z vysokých škol, vědeckých pracovišť i elektráren o kladech a záporech všech zdrojů energie, které má lidstvo k dispozici. Interaktivních přednášek se dosud zúčastnilo téměř čtvrt milionu mladých lidí ve věku 14 až 19 let. Účast je pro školy bezplatná a přihlásit se do něj mohou na adrese info@hejlservis.cz.