Bedřich Loos dostal ocenění Laskavec. Díky němu je o jednu památku více

Lhostejnost chyběla Bedřichu Loosovi, a proto má Karlovarský kraj o jednu zachráněnou památku více. Záchrana hradu Hartenberg však není jedinou jeho aktivitou, věnuje se také lidem ze sociálně slabších skupin. V minulých dnech byl za svoji práci oceněn Laskavcem z nadace Karla JanečkaHradní pán věří, že i cesta může být cíl, a to se mu plní. Několik posledních let památka ožívá nejen při kulturních akcích.

„Bedřich Loos již 20 let zachraňuje a obnovuje rozsáhlý areál hradu Hartenberg, který byl velmi zdevastován po roce 1945 a úmyslně vypálen v roce 1985,“ vysvětlila Martina Vavřínová. „Od roku 2000 se zde vystřídalo mnoho dobrovolníků ze světa a hradní pán založil stavení huť, která zapojila i sociálně slabší občany z regionu. Nejen, že jim dal práci, které je v sokolovském regionu nedostatek, ale dal jim tím také pocit potřebnosti. V červnu letošního roku byl za svou práci oceněn Nadací Karla Janečka jako Laskavec,“ upřesnila. 

V současné době hrad nabízí zajímavý příběh své záchrany a komentované prohlídky. K vidění jsou zde zachovalé gotické sklepy a téměř dvě patra hlavního paláce včetně kaple sv. Tří králů.  Během roku se zde koná řada akcí pro veřejnost.

Hrad koupil Bedřich Loos na inzerát a jak sám říká, byla to láska na první pohled. Od té doby je hrad každodenní součástí jeho života a obroda ohrožené památky majiteli zabírá veškerý čas. Přesto je Bedřich Loos spokojený a tvrdí, že je to dar, díky kterému může dělat smysluplnou práci a být užitečný. Věří totiž, že i cesta může být cíl.

Hrad Hartenberg nikde z dálky neuvidíme, je ukrytý v hlubokých lesích na skalním ostrohu nad říčkou Svatavou  pod vsí Hřebeny u Josefova na Sokolovsku.   Byl založen na přelomu 12. a 13. století jako ministeriální hrad a běhen 17. až 19. století přestavován na zámek. Plně obyvatelný a vybavený byl do roku 1945. Po znárodnění čelil rozsáhlé destrukci a nezájmu.

Foto z videa – nadace Laskavec Karla Janečka