Na nádraží pokračuje rekonstrukce za půl miliardy

Rozsáhlá rekonstrukce chebského nádraží za půl miliardy korun zdárně pokračuje. Stavební práce se nyní týkají nástupišť a podchodů, ale za dva roky se bude rekonstruovat i samotná staniční budova. V tuto chvíli pracovníci společnosti, která rekonstrukci nástupišť provádí, zdařile pokračují v úpravách třetího nástupiště. Cestující to nijak neomezuje, vlaky odjíždí z prvního a druhého nástupiště. Součástí nově budovaných podchodů budou i výtahy a eskalátory, které tak usnadní pohyb cestujícím s velkými zavazadly, vozíčkářům a maminkám s kočárkem. Práce tu skončí letos v létě.

Foto: ilustrační

I když se staniční budova bude opravovat kompletně až za dva roky, v tuto chvíli tam stavební firma opravuje střechu.

„Současné práce souvisejí s opravou střechy výpravní budovy. Komplexní rekonstrukce celého objektu by měla začít v závěru roku 2021.  A vyjde odhadem na sto milionů korun,“ uvedl tiskový mluvčí Správy železniční a dopravní cesty (SŽDC) Pavel Tesař.

„Stavební práce na nástupišti číslo tři jsou totožné, jako byly na již hotových nástupištích. Tedy rekonstruujeme celé nástupiště včetně zastřešení, osvětlení, informačního systému, přilehlých kolejí. Opravy se dočká i železniční spodek a železniční svršek,“ uvedl Marek Illiaš ze  (SŽDC).

I na třetím nástupišti se objeví nový povrch, kde asfalt nahradí zámková dlažba s bezpečnostními a vodicími lištami. Nově vybudované výhybky dokonce získají elektronický ohřev a rychlost vlaků, které budou nádražím projíždět, se zvýší ze 60 na 80 km/h. Nově se na nádraží objeví také eskalátory z podchodů až k nástupišti. Ty tu původně být neměly.

„S eskalátory se opravdu na začátku nepočítalo, na nádražích velikosti Chebu není pravidlem projektovat výtahy,“ sdělil tiskový mluvčí SŽDC Tomáš Johánek.

„Eskalátory budou umístěny na plzeňské straně výstupu z podchodů, na straně chomutovské bude schodiště a výtah. Do výpravní budovy budou řešeny jako součást rekonstrukce výpravní budovy,“ poznamenal Marek Illiaš.

VID