Sucho trápí i Karlovarský kraj

Obyvatelé Nejdku už si bazén z vodovodního řadu nenapustí. Město to na svém území zakázalo, chybí tam totiž aktuálně velké množství vody v zemi. Podle pozorovatele počasí Rudolfa Kovaříka se situace hned tak nezlepší. Poslední deště, které mohli lidé zaznamenat v minulém a předminulém týdnu, sice trochu půdu nasytily, ale vyhráno určitě není.

„Z Nejdku jsme obdrželi žádost o vyhlášení omezení používání pitné vody k zalévání zahrad, napouštění bazénů, umývání vozidel a vozovek,“ uvedla mluvčí karlovarského magistrátu Helena Kyselá.

„Na řece Rolavě, která Nejdkem protéká, je opravdu velmi špatná situace. Je to dáno nedostatkem srážek, ale také mnoha vodními elektrárnami, které byly na této řece postaveny,“ potvrdil tiskový mluvčí Povodí Ohře Jan Svejkovský.

Někteří lidé si už začali objednávat vodu do svých bazénů přímo z chebské společnosti Chevak, aby tak nezatěžovali vodovodní potrubí v chatařských oblastech. Zatím však nejde o nějak vysoká čísla. Cisternu si objedná zhruba pět lidí týdně. Ale o hromadném omezení používání pitné vody k zalévání zatím chebské vodárny nepřistoupí.

„Deficit vody v Karlovarském kraji byl v suchém období až 150 litrů na metr čtvereční. Po deštích klesl úbytek na zhruba sto litrů. Déšť byl velmi klidný, což napomohlo k tomu, že se téměř všechen vsákl do země. Vyhráno ale rozhodně není. Záleží na tom, jak se bude počasí i nadále vyvíjet,“ konstatoval pozorovatel počasí v Šindelové Rudolf Kovařík.

Pokud bude suchý ráz počasí pokračovat, je možné očekávat, že k zákazu přistoupí další obce, zejména ty, které jsou napájeny nějakým vlastním zdrojem.

VID