Sinice už trápí i Dřenici

Voda nevhodná ke koupání už je i na jediném chebském městském koupališti, na Dřenici. Upozornění vyhlásili v pátek 26. července hygienici. Na základě četných podnětů na podezření na zhoršení kvality vody ke koupání objednala Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje nad rámec Monitorovacího kalendáře pro rok 2019 mimořádný odběr vody z vodní nádrže Jesenice v místě osady Dřenice, který byl proveden dne 23. července.

„Vyhodnocením laboratorní analýzy vzorku vody dne 26. července bylo zjištěno, že voda není pro hojný výskyt vodního květu a přítomnost buněk sinic vhodná ke koupání, neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko. Koupání v takové vodě a provozování vodních sportů nelze doporučit,“ konstatovala Andrea Dašková z Krajské hygienické stanice v Karlových Varech.

Pokud i přesto koupání na vlastní nebezpečí uživatelé podstoupí, je nutné se po vykoupání vysprchovat čistou (pitnou) vodou a teprve poté vysušit ručníkem.

„Sinice a jejich toxiny mohou citlivým jedincům (malé děti, těhotné ženy, osoby s poruchou imunity) na kůži vyvolat alergické reakce ve formě vyrážek, mohou způsobit zarudnutí očí, rýmu a dýchací potíže. Po požití pak mohou přivodit žaludeční a střevní obtíže, malátnost, bolest hlavy. Nadále platí zákaz koupání pro oblast Jesenice u ATC Václav. Další odběry vody v těchto místech jsou plánovány na 29. července,“ dodala hygienička.