Přízemní ozón způsobuje bolesti hlavy

Taky se vám teď často stává, že vás během parních dní bolí často hlava, jste malátní, ospalí, unavení? Mohou za to nejen vysoké teploty, ale také přízemní ozón, kterého je nyní v Karlovarském kraji velké množství. Tento nebezpečný plyn vzniká především ve městech, kde je asfalt anebo beton. A vzniká, když sluneční paprsky přehřejí zemský povrch. Přízemní ozón vzniká reakcí uhlovodíků a oxidů dusíku při intenzívním slunečním záření. Působí hlavně na plicní tkáň a sliznice. Při delším vystavení se vyšším koncentracím způsobuje pálení očí a nosu, kašel, bolest hlavy a pocit tlaku na hrudi, ospalost, podrážděnost, únavu. Proto by lidé měli v tropických dnech, co nejvíce omezit pobyt venku na nezbytně dlouhou dobu.

„Tento agresivní plyn, není vidět ani cítit. Proto je tak zákeřný. Ohrožuje lidi napříč věkem a setkáváme se s ním především ve městech s betonovou zástavbou a asfaltem. Na zahradě a v a v parcích se nevyskytuje. Nenajdete ho ani v blízkosti vodních toků. Nejsou tam vhodné podmínky pro jeho vyšší koncentrace. Dokáže ho rozfoukat vítr, který ale v posledních dnech nefoukal,“ informoval pozorovatel počasí Rudolf Kovařík ze Šindelové.

Kvůli plynu by měli lidé chodit ven, co nejméně. Velkou pozornost by měli věnovat domácím mazlíčkům.

„Agresivní plyn vzniká těsně nad ohřátým povrchem vozovky anebo chodníku. Takže první na ráně jsou domácí mazlíčci, kteří ho hned vdechují, velkým rizikem jsou i pro malé děti, které jsou také blízko silnice anebo chodníku. Samozřejmě je rizikem pro všechny skupiny lidí. Může se držet až do výšky čtyř metrů nad povrchem. Lidé mohou pocítit bolesti hlavy anebo malátnost. Znám i případy lidí, kteří, když se plynu nadýchají, mohou začít i zvracet,“ upozornil Rudolf Kovařík.

Tento druh ozónu se v malém množství vyskytuje u země neustále, ale většinou ho dokáže rozfoukat vítr.

„S vysokou koncentrací ozónu musíme počítat zhruba do soboty, kdy očekáváme ochlazení zhruba o 5 až 7 °C. O víkendu se mají taky v kraji objevit bouřky a déšť, s kterým dorazí i vítr a koncentrace tohoto plynu sníží. Přeháňky můžeme očekávat i v neděli a v pondělí. Ale mohou se opět objevit i místa, kde pršet nebude,“ poznamenal Rudolf Kovařík. 

VID