Na Seebergu to žilo. Došlo také na setkání básníka Goetha s magistrátním radou Grünerem

Hudba, jarmark, lidová řemesla, dobré jídlo i jedno netradiční setkání. To a mnohem více mohli zažít návštěvníci hradu Seeberg o uplynulém víkendu.

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/5476511

Akce s názvem Goethe v Čechách nabídla pestrý program pro celou rodinu. Děti si mohly vychutnat například tematické dílny nebo loutkové divadlo. Pro ty odrostlejší připravili organizátoři několik koncertů různých hudebních žánrů i zajímavé setkání slavného básníka Goetha s magistrátním radou Grünerem. „Je nám velikou ctí, že si tak velký pán na nás, Egerlanďáky, vzpomněl, a abychom mu udělali radost, máme pro něj tanec a písničky,“ uvedl u příležitosti setkání Richard Šulko z Dua Malíři (Målaboum), které představilo přítomným egerlandské a krušnohorské lidové písničky. Duo jako jedno mála souborů „oživuje“ a připomíná folklór našeho kraje. Na citeru doprovodil Vojtěch Šulko. S egerlandskými tanci vystoupila skupina Egerlandských lidových tanců „Malíři“ (Die Målas). Předvedli spolu s dětmi dva tance – Howansook (pytel ovsa) a Zigeunerpolka (Cikánskou polku).

Více fotografií zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/5476511

„Na historický jarmark si našlo cestu bezmála tisíc návštěvníků,“ sdělila muzejní pedagožka Petra Polívková. „Stejně jako v uplynulých letech pro ně byl připraven bohatý program plný hudby, folklóru, dobrého jídla a pití. Návštěvu hradu si v tento speciální den nenechal ujít ani samotný kníže básníků Johann Wolfgang  von Goethe, který se zde setkal s magistrátním radou J. S. Grünerem. U této slavnostní příležitosti byly na hradě raženy pamětní mince,“ doplnila.

Na historickém jarmarku mohli návštěvníci nahlédnout pod ruce šikovným řemeslníkům. Svoje umění předvedl například kovář, košíkář nebo třeba houslař. Přítomní si mohli vyrazit památeční minci.

Tradiční lidovou hudbu z Plzeňska přivezl Malý lidový soubor. Do trochu vážnější hudby se mohli návštěvníci zaposlouchat v podání kapely „Family concert“ rodiny Pitrových.