Tip na výlet: Zajeďte si na Kladskou

V samém srdci Chráněné krajinné oblast Slavkovský les leží obec Kladská, kde se nachází nejstarší a největší přírodní rezervace v Karlovarském kraji – Kladské rašeliny. Je to ojedinělý soubor horských vrchovištních rašelinišť v nadmořských výškách od 800 do 930 m, o celkové rozloze téměř 300 hektarů. Kladské rašeliny se dělí na pět částí, a to na Paterák, Lysinu, Husí les, Malé rašeliniště a největší Tajgu.

Více fotografií z Kladské zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/1975497

Rašeliništěm Tajgou prochází 1,6 kilometru dlouhá naučná stezka, která vede po hrázi Kladského rybníka. Po celé délce trasy, která vede po dřevěných chodníčcích, jsou odpočívadla s lavičkami, vyhlídky i informační tabule, kde se návštěvníci mohou seznámit například historií obce Kladská, ale také s rozmanitými rostlinami a zvířaty z rezervace. Zdrojem informací zde dokonce nejsou jen tabule, ale jsou také chodníky, kde pozorní turisté najdou další informace.

Na Kladské se také nachází Dům přírody, který leží nedaleko loveckého zámečku. Návštěvníci se mohou dozvědět vše o minerálních pramenech, rašeliništích, mokřadech i lesích Slavkovského lesa.

Více fotografií z akce zde: https://www.zonerama.com/ZiveChebsko/Album/1975497