Dny lidové architektury si užijí zájemci v Doubravě na Rustlerově statku

Rustlerův statek v Doubravě u Chebu ožije slavností. V sobotu 13. července od 11 do 18 hodin se zde bude konat 7. ročník Dnů lidové architektury. Akci připravil Karlovarský kraj ve spolupráci s Kotěrovým centrem architektury. Na přípravě bohatého programu se spolupodílí také Muzeum Cheb.

Foto: Chebské muzeum

Připraven je tradiční řemeslný jarmark, v jehož rámci návštěvníci uvidí, jak se paličkuje krajka či jak se přede na kolovratu, co všechno dokážou vyrobit šikovné ruce kovářů, jak se pletou košíky z proutí nebo jak například pracují tesaři při opravě hrázděných domů. Folklorní soubory nejenom z Čech, ale i ze sousedního Německa zazpívají lidové písně a zatančí k obveselení všech přítomných.

V rámci celodenního programu zazní také dvě přednášky odborných pracovníků Muzea Cheb: PhDr. Ivy Votroubkové o provozu a hospodaření na chebském statku a Mgr. Michala Beránka o archeologii lidové architektury na Chebsku.

Pro ty nejmenší si pak Západočeské divadlo v Chebu připravilo pohádku a kdo si bude chtít zasoutěžit, bude mít jedinečnou příležitost v rámci dobových her v režii Muzea Cheb. Přichystány budou i zajímavé přednášky, během nichž se posluchači dozví podrobnosti o místní lidové architektuře, o provozu a hospodaření na statku, o jeho obnově a proběhlých archeologických průzkumech.

Otevřena bude také unikátní expozice zdejšího soukromého národopisného muzea, ve kterém je k vidění původní zemědělské nářadí, nástroje a lidový nábytek z Chebska. Připravena je i okružní vyjížďka za lidovou architekturou do nedalekého okolí, na její účastníky čeká návštěva památkových objektů v Lažanech a Salajně s odborným výkladem.