Park u Krakonoše zdobí nové sochy z Popelky

K několika desítkám pohádkových soch na vrchu Krakonoš v Mariánských Lázních přibyly další. Od soboty 6. července se mohou návštěvníci těšit z nových pohádkových postav, tentokrát z Popelky. Kmotry nových děl se stala herečka Sabina Laurinová spolu s mariánskolázeňským starostou Martinem Kalinou a místostarostou Miloslavem Pelcem. Autor soch, Michal Moravec, se akce pro nemoc nemohl slavnosti zúčastnit.

Letos je to již patnáctý rok, kdy přijíždějí studenti ze Sochařsko-kamenické školy v Hořicích se svým učitelem, akademickým sochařem Michalem Moravcem, a vytvářejí pohádkové postavy. „V novinách jsem si před patnácti lety přečetl článek o tom, že studenti z hořické školy tehdy vytvořili sochy v Karlových Varech,“ popisuje historii akce ředitel hotelu Krakonoš Jiří Richter. „Jejich práce, za kterou ani nedostali zaplaceno, přišla vniveč.  Na sochách se vyřádili vandalové, kteří je zničili.“ Nabídl proto škole spolupráci. „Domluvili jsme se na první pohádce a sochaři vytvořili první pohádkové postavy krále, královnu, tři sudičky a Plaváčka. Všechno se zvládlo a tak jsme začali pomalu a jistě přidávat roky. Letos už je to patnáctý rok, a pokud vše půjde dobře, přidali bychom ještě jeden dva roky,“ upřesnil ředitel.

Patronkou sochy Popelky se stala oblíbená herečka Sabina Laurinová, která není na vrchu Krakonoš poprvé. Jezdí sem od dětských let, protože má toto místo ráda. „Jsem potěšená, že letos tahle milá záležitost, být kmotrou sochy Popelky, padla na mne,“ uvedla herečka. „Stojíme v takovém nádherném pohádkovém ráji, kde se zastavil čas, je to místo pro odpočinek a relaxaci, kam se sjíždějí nejen děti ze širokého okolí podívat se na tu krásu. Pohádky jsou vlastně takový náš národní poklad a já bych vám přála, aby když se dostanete do nějaké pohádky a do pohádkového ráje, abyste se cítili stále mladí,“ dodala Sabina Laurinová.