Pozor na slunce. Pálí jako u moře

Síla slunečních paprsků je v těchto dnech stejná jako v Řecku nebo ve Španělsku. UV Index právě v těchto dnech dosáhl v Karlovarském kraji hodnoty 8, na některých specifických místech může mít hodnotu až 9. Lidem tak hrozí rychlé spáleniny kůže, ale také se musejí připravit na malátnost a unavenost z horkého počasí. Ultrafialové paprsky pronikají na zem i přes slabou oblačnost a dokonce i do stínu. Lidé se tak musejí více hlídat.

Záchranáři v Karlovarském kraji už kvůli tomu ošetřili řadu lidí.  Celkem vyrazili k téměř 200 zásahům, které měly spojitost s horkem.

„Šlo zejména o lidi starší čtyřiceti let. Mezi ošetřovanými jsme měli i děti, sportovce nebo mladé pracující lidi,“ uvedla Petra Bakurová ze Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje.

Během horkých a slunných měsíců by se lidé měli vyvarovat námahy na poledním slunci. S ohledem na svůj zdravotní stav by neměli podstupovat výraznější fyzickou zátěž. Lidé by si v těchto horkých dnech měli chránit zejména citlivé části těla, jako je pokožka hlavy, ramena a obličej, proti spálení.

„Hodnota ultrafialového záření, které nyní dopadá na náš kraj, je vyšší a už dosáhla stupně osm,“ potvrdil pozorovatel počasí v Šindelové Rudolf Kovařík. „K tomu všemu je nad naší republikou i snížená vrstva ozónu, což je vrstva plynu v atmosféře, který toto škodlivé záření zachycuje. Jeho vrstva je dlouhodobě přibližně o dvanáct procent nižší, než má být. A navíc se s vysokými teplotami zvedá i Bio index, který udává obecně celkový vliv počasí na lidské zdraví,“ vysvětlil Kovařík. Život ohrožující paprsky se dostávají na zem ve vyšších koncentracích právě při letním rázu počasí, pokud je vlhkost vzduchu vyšší, má naopak tendenci následky záření snížit. „Ještě větší problém mohou mít lidé na horách, kde je UV index vyšší kvůli menší vrstvě vzduchu,“ podotkl Rudolf Kovařík.

VID