Zloději si odnesli mince za necelé 3 miliony. Policisté pachatele během dvou dnů dopadli

Mince za necelé 3 miliony korun, zbraň a desítka lahví vína, to všechno zmizelo z chaty nedaleko Nejdku. Za dva dny už seděli tři pachatelé, kteří se do objektu vloupali, na policejní služebně. Sběratel se teď už může z mincí dál radovat. Zato pachatelé už sedí ve vazbě. V případě prokázání viny si mohou odsedět až osm let za mřížemi.

„V neděli dne 23. června 2019 v odpoledních hodinách bylo na tísňovou policejní linku přijato oznámení o narušení rekreačního objektu v malé obci u Nejdku, kterého si všiml pověřený správce,“ uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová. „Na místo přivolal policejní hlídku a také kontaktoval majitele objektu. Po příjezdu policisté zjistili, že došlo k vykradení této chaty. Neznámý pachatel zde vytrhl z plotu plaňky a dírou vnikl na pozemek. Následně znehodnotil pohybové a zvukové čidlo a po vylomení zámku vnikl dovnitř objektu. Po prohledání odcizil ze zásuvky komody samonabíjecí pistoli v hodnotě kolem 25 tisíc korun. Následně měl vzít zde odložené klíče, kterými si odemkl sklep a z něj odcizil cca 5 500 kusů stříbrných mincí v hodnotě 2 750 000 korun, jenž zde byly uschovány, a více než desítku lahví vína,“ informovala.

Policisté vyslechli sousedy, jestli si v onen den nevšimli něčeho podezřelého, nic však nezjistili. „Kriminalisté se pustili do rozsáhlého prověřování a po dvou dnech dopadli tři muže ve věku 23, 34 a 65 let, kteří mají krádež vloupáním na svědomí. Všichni tři byli zadrženi a převezeni na policejní služebnu k provedení základních procesních úkonů. Při provedených domovních prohlídkách kriminalisté zajistili všechny kradené stříbrné mince, ale i odcizenou střelnou zbraň. Proti všem třem mužům zahájili trestní stíhání a obvinili je ze spáchání zločinu krádež a přečinů porušování domovní svobody a nedovolené ozbrojování spáchaných formou spolupachatelství,“ upřesnila mluvčí.

Karlovarští kriminalisté podali státnímu zástupci podnět k vydání návrhu na jejich vzetí do vazby, který jej akceptoval. Během pátečního poledne dne 28. června 2019 poslala soudkyně všechny tří obviněné do vazební věznice. V případě prokázání viny jim tak hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let za způsobenou značnou škodu.