Jízda po úzkokolejce přilákala na dráhu Kateřina desítky turistů 

O víkendu se uskutečnily další jízdy na muzejní úzkorozchodné dráze Kateřina v těsném sousedství rezervace Soos. V letošním roce se lidé svezli po částečně vyměněných kolejích. O prázdninách se budou jízdy konat každý víkend, jinak tu vláčky jezdí jen každý druhý víkend v měsíci.

„Během zimních měsíců jsme opravili zhruba 300 metrů kolejnic. To znamená, že všechno staré, co tam bylo, jsme vyndali, odvezli jsme to bagrem a navezli jsme nový štěrk a položili nové pražce a kolejnice,“ sdělil Miroslav Kalivoda z úzkorozchodné dráhy Kateřina.

Generálkou se podařilo životnost kolejí o několik let prodloužit. Opravu prováděli dobrovolníci několik měsíců tak, aby na sezónu byla připravena. Na letošní rok chystají provozovatelé dráhy i novinku pro děti.

„Během letních měsíců budeme vypravovat důlní vláčky na trať každý víkend. A ne každých čtrnáct dní, jako je tomu dosud. Jinak do budoucna připravujeme další vůz, který bude mít otevřenou střechu, vedle klasických uzavřených vagónků. Kdy přesně na trať vyjede, zatím nevíme,“ podotkl Miroslav Kalivoda.

Během svátečních dní v červenci, tedy 5. a 6. července, se na úzkorozchodné dráze uskuteční i výstava všech úzkorozchodných lokomotiv, které budou k vidění v obci Kateřina, kam vlak zajíždí. „A zároveň budou mít cestující možnost spatřit i jiné důlní vozy, které dosud byly před jejich zraky skryty,“ doplnil pracovník úzkorozchodné dráhy Kateřina Jaroslav Novotný. 

VID