Soutěž na východ od západu představí ve světové premiéře debutový snímek Tiché doteky. Zahajovat bude prvotina kosovské režisérky

Absolvent FAMU Michal Hogenauer představí v soutěži Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary Na východ od Západu letos svůj debut, drama Tiché doteky s Eliškou Křenkovou v hlavní roli au pair, vystavené manipulaci v rodině, kde pracuje. Zahajovacím snímkem soutěže bude Agův dům, celovečerní debut kosovské režisérky Lendity Zeqiraj, která s nebývalou autenticitou stvořila živelný svět energických ženských hrdinek. V soutěži, charakteristické letos žánrovou pestrostí i zastoupením formálně výrazných snímků, se dále představí například tragikomická, obrazově nápaditá road movie ukrajinského režiséra Antonia Lukiče Mé tiché myšlenky, slovenský hybridní film Hluché dni, v němž Pavol Pekarčík citlivě splétá čtyři drobné příběhy, zrcadlící vnitřní život neslyšících romských dětí, Mamonga, konceptuální triptych srbského režiséra Stefana Maleševiće, či turecká psychologická studie Serhata Karaaslana Cenzor.

Foto: Film Servis Festival Karlovy Vary – Tiché doteky

SOUTĚŽ NA VÝCHOD OD ZÁPADU

Akher Ziyarah / Last Visit / Poslední návštěva

Režie: Abdulmohsen Aldhabaan

Saúdská Arábie, 2019, 76 min, Světová premiéra

Při cestě na svatbu Nassera zastihnou zprávy o umírajícím otci. Neplánovaně se tedy s dospívajícím synem Waleedem vydává na venkov,  zde se však vztah dvojice tváří v tvář pevně dodržovaným tradicím komplikuje. Realisticky pojatý snímek na půdorysu rodinného setkání otevírá téma islámských zvyků a ptá se po pravé podstatě otcovské lásky.

Arest / Arrest / Vazba

Režie: Andrei Cohn

Rumunsko, 2019, 126 min, Mezinárodní premiéra

Srpen 1983, kdesi v Rumunsku. Slunný letní den, který Dinu tráví s rodinou na pláži, je přerušen příjezdem policie. Dinu je bez bližšího vysvětlení zatčen. Vazbu sdílí s drobným kriminálníkem Valim, jenž se brzy stává něčím hrozivějším než jen pouhým spoluvězněm. Formálně vynalézavé drama o mrazivé absurditě totalitního režimu.

Byk / The Bull / Býk

Režie: Boris Akopov

Rusko, 2019, 99 min, Mezinárodní premiéra

Šéf místního gangu Anton Bykov, jemuž se přezdívá Býk, se po jedné z potyček s konkurenční bandou ocitne na policejní stanici. Vězení se vyhne jen díky zásahu obávaného mafiána, který však od něj za svou pomoc požaduje riskantní protislužbu. Napínavý celovečerní debut bývalého tanečníka Borise Akopova překvapí svou zralostí a bezhlavou dynamikou.

Görülmüştür / Passed by Censor / Cenzor

Režie: Serhat Karaaslan

Turecko, 2018, 95 min, Mezinárodní premiéra

 Zakir pracuje jako vězeňský cenzor. Denně přečte desítky dopisů, ze kterých pečlivě vyškrtává vše, co nemají spatřit oči těch, kteří si odpykávají svůj trest. Fotografie vložená do jednoho z dopisů naruší jeho každodenní rutinu a zájem o neznámou ženu na snímku přerůstá v posedlost. Psychologická studie člověka, který postupně ztrácí osobní i profesionální integritu a utápí se ve světě vlastní fantazie.

Hluché dni / Silent Days / Hluché dny

Režie: Pavol Pekarčík

Slovenská republika, Česká republika, 2019, 81 min, Světová premiéra

Hrdinové čtyř příběhů snímku Hluché dny mají každý své vlastní sny a touhy. Jedno však mají společné: žijí na okraji společnosti a jejich vnitřní svět je o něco uzavřenější, jsou totiž neslyšící… Ve snímku balancujícím na pomezí fikce a dokumentu se neslyšící romské děti pohybují ve svém autentickém prostředí, do nějž režisér Pekarčík citlivě zasadil drobné příběhy, zrcadlící jejich vnitřní život.

Mamonga / Mamonga / Mamonga

Režie: Stefan Malešević

Srbsko, Bosna a Hercegovina, Černá Hora, 2019, 92 min, Světová premiéra

Jovana prodává v pekárně na malém městě, kde bydlí spolu se svým otcem. Její vrstevník, lehce zakřiknutý Marko, má jít v otcových stopách a stát se řidičem kamionu. Události jedné noci ale změní osudy obou mladých lidí… Srbský režisér Stefan Malešević debutuje formálně výrazným triptychem s rozvolněnou narativní strukturou, kterou jako by vyzýval diváka, aby se skládání mozaiky příběhu aktivně účastnil.

Moi dumki tikhi / My Thoughts Are Silent / Mé tiché myšlenky

Režie: Antonio Lukich

Ukrajina, 2019, 104 min, Světová premiéra

Pětadvacetiletý Vadym se živí nahráváním a prodejem zvuků. Když přijde velkoryse honorovaná nabídka, která by mu pomohla uskutečnit sen o cestě do Kanady, dvakrát se nerozmýšlí a vydává se nahrávat zvuky zvířat na Zakarpatí… Debutující Antonio Lukič v obrazově nápadité road movie, podbarvené zvuky syntezátoru, prokazuje nebývalý cit pro budování tragikomických situací.

Nova Lituania / Nova Lituania / Nova Lituania

Režie: Karolis Kaupinis

Litva, 2019, 96 min, Světová premiéra

Píše se rok 1938 a nová válka je na spadnutí. Geograf Gruodis přichází se svérázným řešením situace: navrhuje, aby se v zámoří vytvořila „záložní Litva“, kam by se přesunulo obyvatelstvo v případě ohrožení… Debutující režisér pomocí pečlivě komponovaných černobílých záběrů přetavil originální námět do sevřeného dramatu muže, snažícího se zachránit svou vlast a na druhé straně čelícího rozpadu vlastního manželství.

Shpia e Agës / Aga’s House / Agův dům

Režie: Lendita Zeqiraj

Kosovo, Chorvatsko, Francie, Albánie, 2019, 107 min, Světová premiéra

Na odlehlém místě v horách žije různorodá skupina žen; jediným mužským elementem v domě je devítiletý Aga, syn jedné z nich. Lendita Zeqiraj ve svém debutu, zahajujícím soutěž Na východ od Západu, s nebývalou autenticitou stvořila živelný svět energických ženských hrdinek, v němž mezi proudem historek, zpěvy písní a drsnými vtipy, hořce zaznívá temný podtón válečné minulosti jejich země i stále živá národnostní pnutí.

Skandinaavia vaikus / Scandinavian Silence / Skandinávské ticho

Režie: Martti Helde

Estonsko, Francie, Belgie, 2019, 75 min, Evropská premiéra

Bratr se sestrou se vydávají na cestu tichou zimní krajinou, těžce však po letech odloučení hledají způsob, jak spolu komunikovat. Minimalistická studie nelehkého sourozeneckého vztahu předkládá tři variace příběhu a táže se, zda může čas zahojit rány minulosti.

Tiché doteky / A Certain Kind of Silence / Tiché doteky

Režie: Michal Hogenauer

Česká republika, Nizozemsko, Lotyšsko, 2019, 96 min, Světová premiéra

Mia přijíždí jako au-pair do neznámé rodiny. Hned po příjezdu zjišťuje, že fungování domácnosti podléhá přísným pravidlům, jejichž porušení vede k okamžité výpovědi a cestě domů. Mladá dívka se musí rozhodnout, zda si zachovat osobní integritu nebo se přizpůsobit něčemu, co je jí bytostně cizí.

Zizotek / Zizotek / Zizotek

Režie: Vardis Marinakis

Řecko, 2019, 92 min, Světová premiéra

Poté, co devítiletého Jasona opustí na folklorní slavnosti matka, chlapec nachází úkryt ve srubu uprostřed lesa, jenž patří němému samotáři Minasovi. Přestože se ho muž s pochybným povoláním nejprve ujmout nechce, díky souhře okolností mu nakonec nahradí rodinu, kterou oba odjakživa postrádali. Dojemná výpověď o touze po blízkosti a o vzájemném souznění zaujme snovou atmosférou.