Dnes si připomínáme Pomněnkový den – Mezinárodní den pohřešovaných dětí

Každý rok si 25. května připomínáme Mezinárodní den pohřešovaných dětí. A proč zrovna toto datum? Přesně v tento den, v roce 1979 zmizel v New Yorku na cestě do školy malý šestiletý chlapec. V roce 1983 jej tehdejší prezident USA označil za Den pohřešovaných dětí a v roce 1986 se začal připomínat jako mezinárodní. V České republice se od roku 2004 zdůrazňuje jako tzv. Pomněnkový den.

„Policisté z oddělení tisku a prevence tuto problematiku pohřešovaných dětí přiblížili návštěvníkům jednoho z karlovarských obchodních domů v pátek dne 24. května,“ informovala policejní mluvčí Zuzana Týřová. „Připomenuli jim, že široká veřejnost je důležitou součástí při pátrání, dále aby byli pozorní a všímali si opuštěných dětí. V rámci této akce na místě návštěvníkům rozdávali preventivně propagační předměty související s tématem pohřešovaných dětí,“ uvedla.

Ve spolupráci s krajskou knihovnou v Karlových Varech budou tento den připomínat obaly na knihy, na kterých je několik základních doporučení pro případ, že by se rodičům ztratilo malé dítě. Obaly budou k dispozici v krajské knihovně a jejich pobočkách.

Jak postupovat, když někoho postrádáme a nevíme, kde je?

Nejprve, než půjdete na policii, je nutné:

Vyhodnotit situaci, je rozdíl, zda jde o dítě, dospělou osobu, osobu nemocnou, duševně dezorientovanou, ohroženou na životě apod.

Není ostuda, že je vyhlášeno pátrání v médiích, mnohdy právě díky nim se pohřešovaná osoba nalezne, často pomáhá i veřejnost.

U dětí a mladistvých je na prvním místě nutné:

Obvolat známé, kamarády, příbuzné, možná místa, kde by dotyčné dítě či mladistvý mohl být

Důkladně prohledat byt, dům, okolí, zahradu, sklepy, půdy

Podívat se, zda doma nezmizely doklady, oblečení, peníze, spacák, mobilní telefon, věci osobní potřeby, které by mohl mít pohřešovaný u sebe.

Pokud již jdete na Policii ČR nahlásit pohřešovaného, nezapomeňte:

Doklady

Aktuální fotografii

Pokuste si vybavit podrobný popis osoby

Oblečení, ve kterém by pohřešovaný mohl být

Nezapomeňte uvést jeho zdravotní a psychický stav, případně informaci, která je důležitá pro pátrání