V Mariánských Lázních odhalili pamětní desku spisovateli Nabokovi

Na počest proslulého amerického spisovatele ruského původu Vladimira Vladimiroviče Nabokova odhalili v Mariánských Lázních pamětní desku.  Slavnostního aktu se ujal před místním hotelem, který nese jméno slavného prozaika, mariánskolázeňský starosta Martin Kalina spolu s generálním konzulem Mikhailem Ledenevem a ředitelem hotelu Salavem Zaynalabidovem.

Spisovatel Nabokov bydlel v době svého pobytu v Mariánských Lázních ve vile Busch, která je dnes přejmenována na Credo a je součástí lázeňského hotelového komplexu Grandhotel Nabokov.

Vladimir Vladimirovič Nabokov (1899 Petrohrad –1977 Montreux) – romanopisec, básník, scénárista, literární kritik a vysokoškolský učitel – byl jedním z nejvýznamnějších literátů 20. století. Řadí se mezi spisovatele, kteří psali svá díla ve dvou jazycích. V případě Nabokova to byla ruština a angličtina. Proto se také jeho jméno se nachází v slovnících jak ruských, také i anglicky píšících spisovatelů. Věnoval se také překladům ruštiny do angličtiny a naopak.

V době, kdy psal v ruštině, jsou z jedny z nejvíce ceněných románů například Lužinova obrana, Pozvání na popravu i Mášeňka. K těm nejznámějším psaných angličtinou patří třeba skandální román Lolita, který vznikl v padesátých letech minulého století. Příběh se dočkal několika zfilmování.