Dnes je poslední den pro odevzdání daňového přiznání

Pondělí 1. dubna 2019 je poslední den pro odevzdání daňového přiznání pro poplatníky daně z příjmů za rok 2018. Tento den je zároveň posledním dnem lhůty pro úhradu daně. Pokud daňový poplatník dosud své přiznání neodevzdal, může využít prodloužených úředních hodin, které mají finanční úřady a jejich územní pracoviště, a to do 18:00 hodin.

K dnešnímu dni přijala Finanční správa celkem 1 876 897 přiznání. Fyzické osoby jich podaly 1 634 892, tedy necelých 75 % z celkového počtu a od právnických osob obdržela Finanční správa 242 005 podání, což činí 54 % odevzdaných přiznání.

K pohodlnějšímu podání daňových přiznání mohou poplatníci využít elektronických podání, ale i výjezdů pracovníků Finanční správy do obcí. Dnes pracovníci vyjedou naposledy do Rýmařova, Vrbna pod Pradědem (Moravskoslezský kraj), do Polné a Třeště (Kraj Vysočina). Daňové přiznání lze podat v listinné podobě osobně na podatelnách finančních úřadů, poštou nebo elektronicky. Povinně elektronicky musí podání učinit mj. všichni poplatníci, kteří mají zpřístupněnu datovou schránku (viz níže).

„Pokud daňový poplatník nestihne daňové přiznání odevzdat dnes, může tak učinit ještě v nejbližších dnech. Daňový řád toleruje zpoždění s podáním přiznání do pěti pracovních dnů po stanovené lhůtě, tedy do 8. dubna 2019,“ uvedla generální ředitelka Finanční správy Tatjana Richterová.

Pokud daňové přiznání za daňový subjekt zpracuje a podá daňový poradce nebo advokát, je lhůta pro jeho podání delší, a to do pondělí 1. července 2019. Podmínkou však je, že bude plná moc, udělená tomuto daňovému poradci nebo advokátovi doručena příslušnému finančnímu úřadu nejpozději do 1. dubna 2019.