Policisté varují: Nestaňte se obětí při nakupování přes internet!

Karlovarští policisté evidují na Karlovarsku další dva internetové podvody. Tyto podvody jsou stálým problémem dnešní společnosti. Jen během posledního týdne přijali policisté dvě oznámení, a to od osmadvacetileté ženy a o rok mladšího muže, kteří pojali podezření, že se stali oběťmi podvodu. Žena se nedočkala vysněného psa a přišla o 23 tisíc korun. Muž koupil místo originálního telefonu, nefunkční napodobeninu za 21 tisíc korun.

„V prvním případě si v polovině února našla poškozená žena na internetovém inzertním portálu prodej čistokrevného psa za částku 5500 korun, který měl být dovezen z ciziny,“ uvedla policejní mluvčí Zuzana Týřová. „S prodávajícím žena komunikovala pouze přes internet, kde jí měl sdělit, že po zaplacení stanovené částky za štěně se jí ozvou z letiště kvůli poplatku za převoz psa. Poté jí z jiného mailu přišla zpráva, ve které po ní údajné letiště požadovalo zaplatit 23 tisíc korun za transport, které ihned zaplatila,“ upřesnila. Pejska se však nedočkala a naopak po ní údajný podvodník požadoval zaplatit další poplatky spojené s prodejem psa. Celou věc tak žena nahlásila na policii.

V dalším případě se jednalo o nákup mobilního telefonu na internetovém inzertním portálu. „Cena byla lákavých 21 tisíc korun, oproti běžné ceně v prodejně, kde je o 15 tisíc korun vyšší. Muž si tak mobilní telefon za tuto cenu zakoupil a po převzetí telefonu zjistil, že v krabičce je místo nabízeného telefonu pouze nefunkční napodobenina. Mobilní telefon, přes který se spolu na prodeji domlouvali, měl již údajný prodávající vypnutý,“ doplnila mluvčí.

PREVENCE:

 Další a další lidé se nechávají nachytat a platí předem tisíce za zboží, které si objednali online přes internet, ale které nikdy nedostanou. Při nákupu na internetu se totiž stávají oběťmi podvodů, když si chtějí za výhodnou cenu pořídit např. elektroniku, oblečení, kosmetiku apod. Riziko podvodu zcela vyloučit nelze, obezřetným chováním jej však můžete minimalizovat.

Několik rad při nákupu přes internet:

  • Zadejte údaje o společnosti nebo jméno prodávajícího do internetového vyhledávače. Díky tomu můžete zjistit, jaké zkušenosti s nimi mají jiní lidé.
  • Platbu předem provádějte jen tehdy, jde-li o skutečně důvěryhodného obchodníka. Jistě nedáte peníze na ulici neznámému člověku s příslibem, že Vám v budoucnu dodá věc. Na internetu tak však řada uživatelů činí. Platbu předem provádějte jen tehdy, pokud jste si jisti, že jednáte s důvěryhodným dodavatelem.
  • Mezi obvyklé znaky podvodu patří špatná jazyková úprava, požadavek platby předem v hotovosti či převodem, další požadavky na platby pod smyšlenou záminkou (clo, pojištění, přibalení většího počtu kusů výrobku) a tak podobně. Pamatujte si, že pokud se nabídka zdá příliš výhodná, než aby byla skutečná, tak nejspíš skutečná není!
  • Lidé si obvykle nečtou obchodní a smluvní podmínky a mnohdy se ve smlouvách zavazují k věcem, které je pak mohou nemile překvapit. Nicméně prověřit si předem toho, komu mám poslat peníze, zabere na internetu jen několik minut a může to ušetřit spoustu starostí a zachránit spoustu peněz.
  • Pokud se však stanete obětí podvodu, obraťte se na policii.