Ašské lesy chtějí obnovit Šantorák

Romantický ašský rybník, kterému lidé v minulosti přezdívali vznešeně Isola Bella, nebo také Šantorák, by se mohl opět vrátit veřejnosti. Usiluje o to společnost Ašské lesy, s.r.o. Místo bylo vyhledávané pro výletníky i místní. Na své si tu přišli zamilovaní, děti i rybáři. Po odříznutí lokality, kdy si část pozemku od státního pozemkového fondu pronajal soukromník a zcela ji uzavřel, se teď blýská naděje, že tu bude opět živo.

Foto: archiv společnosti Ašské lesy

Plán na revitalizaci má několik rovin. Prvním cílem je obnovit prameny, odbahnit rybník, vytvořit pobřežní pásmo a následným hospodařením zadržovat vodu v krajině. Přitom vznikne protipožární nádrž, dosud na Ašsku žádná není a nakonec jde o historický aspekt, navrátit rybníku zašlou slávu. „Projekt na velkorysou rekonstrukci byl hotový již před třemi lety. Akci ale zabránil pronájem části lokality v roce 2016. V současné době již několik měsíců běží jednoletá výpovědní lhůta a my jsme připravení, i když valnou část administrativy bude nutné zopakovat,“ řekl jednatel Ašských lesů Jiří Červenka s tím, že novodobé využití má přímo navázat na to historické. „Chceme tam vrátit altánek na ostrůvku pro zamilované, písečnou pláž a v druhé etapě i restauraci, kterou navíc můžeme stavět na původních základech. Uvidíme, jak budou nakloněné úřady, včetně dotačních titulů,“ dodal.
Jakmile skončí současný nájemní stav, chce společnost prostřednictvím města Aš získat pozemek do nájmu, později eventuálně odkoupit. Vedle toho je ale nutné vyřešit ještě přístupové cesty s odborem správy majetku města. „Počítáme, že přístup bychom vyřešili ještě tento rok a v roce 2020 bychom už rádi žádali o stavební povolení,“ naznačil vývoj Jiří Červenka s tím, že odhad na celkové náklady včetně zpevnění cest a vybudování travnatého parkoviště se pohybuje kolem 35 milionů korun.
Pavla Sofilkaničová