Tématem přednášky bude Květena Soosu a okolí

Zajímavosti o květeně Soosu a okolí se dozvědí návštěvníci přednášky, která se uskuteční v pondělí 18. března ve františkolázeňské knihovně. Začátek naplánovali organizátoři na 18.30 hodin. Přednášejícím bude jeden z autorů stejnojmenné publikace, Jiří Brabec z Muzea Cheb.

Národní přírodní rezervace Soos se chlubí řadou zajímavostí, a tak není překvapivé, že patří k nejnavštěvovanějším lokalitám v západních Čechách. Jaké bohatství skrývá, poodhaluje také nová kniha, kterou právě vydalo Muzeum Cheb a 4. základní organizace Českého svazu ochránců přírody. Jde o Květenu Soosu a okolí. Kniha přináší na 424 stranách křídového papíru spoustu zajímavých informací a přes dvě stovky krásných fotografií.

„Mapování květeny probíhalo ve dvou fázích. V letech 2012–2014 jsme se soustředili na vlastní národní přírodní rezervaci (NPR) Soos, v letech 2015–2018 pak zejména na okolní území,“ uvedl jeden z editorů publikace, Jiří Brabec z Muzea Cheb. „Květenu jsme zpracovávali ve dvou, nicméně některých exkurzí se zúčastnili další botanici, celkem přibližně 30 botaniků, mnohdy specialistů na některé skupiny rostlin. Neobešli bychom se bez revizí herbářových položek a konzultací s dalšími více než 35 kolegy. Jednotlivé kapitoly pak psalo dalších pět přírodovědců (geolog Petr Rojík, palynologové Tomáš Suda a Petr Kuneš, zoologové Pavel Jaška a Dětmar Jäger) a historička Michaela Bäumlová. A nesmíme zapomenout na autory fotografií. Těch bylo více než dvacet a jejich pomoc byla pro knihu zásadní,“ doplnil.