„Rok na chebském venkově“ – nový festival na hradě Seeberg

Městské muzeum Františkovy Lázně letos návštěvníkům hradu Seeberg připravilo opět o něco bohatší program. Hlavní novinkou roku 2019 je festival „Rok na chebském venkově“, který každoročním akcím na Seebergu propůjčí nový rozměr.

Hrad Seeberg nedaleko Františkových Lázní se v posledních letech úspěšně prosazuje v povědomí veřejnosti jako místo nabízející každoročně bohatý kulturní program, k němuž kromě výstav a nočních prohlídek expozic patří také tematické akce pro děti, koncerty, historické trhy ale i divadelní představení či festival vína.

V letošním roce se Muzeum rozhodlo z vybraných akcí sestavit festival s názvem „Rok na chebském venkově“. „Důvodem je tematická souvislost těchto akcí s expozicemi na hradě a snaha zpřehlednit celý program zahrnující během sezóny bezmála třicet akcí“, uvedla Petra Polívková, pracovnice muzea pro styk s veřejností. Přestože se tedy jedná o akce, které pravidelní návštěvníci hradu Seeberg již většinou dobře znají, opět nabídnou něco nového.

První jarní festivalovou akcí bude „Velikonoční trh“ na Boží hod 21. dubna 2019, který letos bude nově rozšířen o zabíjačkové hody. O dobrou náladu se v tento sváteční den postará „Ledecká dudácká muzika“. Chybět nebudou ani rukodělné dílny pro děti i dospělé a pletení pomlázek. Chebský folklór v rámci festivalu nabídne také dobře známý „Historický jarmark“ 20. července 2019, tentokrát s mottem „Goethe v Čechách“.

Podzim 2019 na Seebergu bude prostoupen hned dvěma festivaly. V sobotu 21. září proběhne již V. ročník Festivalu vína Seeberg, letos ve velkolepém stylu „Wine & food festivalu“, tedy akce nabízející požitek nejen z dobrého vína ale i vybraných pochoutek z celého světa. Hned o týden později, na den sv. Václava 28. září, pak hrad své brány návštěvníkům zdarma otevře v rámci Dní evropského kulturního dědictví EHD. Prostřednictvím této akce festival „Rok na chebském venkově“ poskytne veřejnosti příležitost seznámit se s méně známými či zcela opomíjenými památkami Chebska resp. celého Karlovarského kraje. Spolupořadatelem akce totiž bude Spolek pro dokumentaci a obnovu památek Karlovarska.

Závěrem festivalu bude tradiční „Seeberský advent“ v sobotu 14. prosince 2019, který si již v uplynulých letech získal své věrné návštěvníky. Ti si akce cení především pro komorní předvánoční atmosféru a zajímavosti z adventní a vánoční tradice regionu.