Hasiči a policisté se o víkendu nezastavili. Vichr strhával stromy i střechy

Silný vítr a sníh působil škody v celém regionu. Hasiči i policisté vyjížděli nejen k popadaným stromům, nehodám, nesjízdné byly také některé silnice. Přestože silný vítr způsobil během několika hodin velké škody, nemají policisté doposud hlášené naštěstí žádné zranění.

Od neděle 10. března 16 hodin až do pondělní deváté hodiny ranní řešili policisté na operačním středisku Krajského ředitelství policie Karlovarského kraje celkem 115 oznámení na linku 158. „Polovina oznámení se týkala především pádu stromů nebo větví na komunikace v celém Karlovarském kraji,“ uvedla policejní mluvčí Kateřina Böhmová. Spadlé stromy komplikovaly dopravu v Nejdku, v Plesné, v Jindřichovicích, v Horním Slavkově, ve Starém Sedle, v Sokolově, v Březové u Karlových Varů, ve Skalná, ve Stružné, v Otovicích a na dalších místech.

„Mimo spadlé stromy na komunikacích operační přijímali také hovory od oznamovatelů na odfouknutou popelnici na osobní vozidlo, o uvolněné krytině střechy či o stržené střeše z budovy v Ostrově nebo také o pádu stromu na chatu v Plesné. Silným větrem také odlétávalo ze silnic přenosné dopravní značení. Stromy či větve vlivem větru padaly také do elektrického vedení, což způsobovalo výpadky elektrické energie napříč celým krajem,“ informovala mluvčí.

„Polovina plechové střechy včetně dřevěných krovů spadla po silném poryvu větru v neděli v Ostrově na Karlovarsku. Hasiči přijali hlášení o zřícené střeše na kancelářské budově, kde mimo jiné sídlí i finanční úřad, po čtvrté hodině odpoledne,“ sdělil mluvčího Karlovarského kraje Martin Kasal. „Na místo události byly vyslány tři jednoty hasičů. Ti potvrdili, že se jedná o větší rozsah, spadlé části ležely na ulici před budovou, pod troskami bylo několik zaparkovaných osobních vozidel. Hasiči začali s rozebíráním a odklízením trosek, aby mohli provézt důkladný průzkum místa pádu a tím vyloučit, že by pod spadlou střechou mohly být nějaké zraněné osoby. Zároveň začali provádět zajištění poškozené střechy na budově, aby nedošlo k dalšímu pádu,“ doplnil. Místo zásahu bylo nutné z důvodu bezpečnosti celé uzavřít až do úplného odklizení trosek.  

V pondělních ranních hodinách se přidalo ještě vydatné sněžení, takže několik silnic bylo nesjízdných nebo byly velmi špatně sjízdné. Nesjízdná silnice byla před sedmou hodinou ranní hlášena v Krásném Údolí, v Bochově nebo Nejdku.

Foto: HZS Karlovarského kraje