Čápi si s chladem poradí

Na komín jednoho z chebských obchodů opět po roce zavítal čáp bílý. Tentokrát opět o něco dříve než v uplynulých letech. Dokonce tu má i svoji samičku, se kterou na jaře opět vyvedou své mladé. Podle odborníků nehrozí čápům, i kdyby opět přišly silnější mrazy, velké nebezpečí. Pokud jsou zdraví, s chladem si dokážou poradit.

„Nízké teploty nemohou čápům, pokud mají dobrý zdravotní a kondiční stav, ublížit. Běžný je přílet jednotlivých ptáků začátkem března, hlavní přílet je ale až koncem března a začátkem dubna. Výjimečně se ale objevují jedinci na hnízdišti již v únoru, jako se tak stalo i letos. Jsou známy ipřípady přezimování na Chebsku. Například v roce 1994 přezimoval čáp u Jesenice, a v roce 1995 u Nebanic,“ sdělil ornitolog Dětmar Jäger.

V letošním roce dorazili čápi o několik dnů dříve, než v loňském roce.

„Letos přiletěl čáp již 19. února a samice 21. února, vloni přiletěl čáp až 5. března a samička byla na komíně hned druhý den 6. března,“ uvedla Monika Dohnalová z Chebu, která čápy pravidelně sleduje už několik let.

A čím se vlastně tito obdivuhodní ptáci živí? Jídelníček mají celkem pestrý.

„Čáp se dovede dobře přizpůsobit potravní nabídce. Při zimním počasí jsou to hlavně drobní hlodavci, ale i rejsci, krtci, ryby, případně drobní ptáci. Ve vývržcích byly zjištěny i zbytky trav a jiných rostlin,“ poznamenal ornitolog.

A jejich přítomnost nezaručuje zdravější životní prostředí. Rozhodující je pro ně potrava.

„Přítomnost čápů na určité lokalitě podle mého názoru nesouvisí se zdravějším ovzduším. Nejdůležitější je potravní nabídka. Nejvíce čápů hnízdí v rybničnatých a mokřadních oblastech, kde je dostatek obojživelníků, ryb a velikého hmyzu. Čápi z měst létají za potravou do okolí na vzdálenost i několika kilometrů. Důležitá je i nabídka hnízdišť, s oblibou se vracejí na stará hnízda. Stavba nových hnízd je náročnější. Proto také dochází k bojům o stará osvědčená hnízda,“ dodal Dětmar Jäger

VID