Lávka lidem chybí. Domů musejí oklikou

Minulostí je už nějaký čas tři sta metrů dlouhá a tři sta tun těžká lávka, která desítky let vedla přes chebské nádraží a umožňovala tak lidem z bývalé HDB dostat se do práce a obyvatelům z chebské čtvrtě Švédský vrch se dostat k domovům. Ale i dnes, po dvou letech od doby, kdy byla uzavřena, místním chybí. Pořád se tak občané v této čtvrti ptají, vznikne už lávka nová? Město ji nechalo zbourat v uplynulém roce. Jasno o tom, jestli tu město lávku postaví, bude až letos v létě. Nyní se lidé k domovům dostávají po trase o několik kilometrů delší. Případná výstavba nové lávky vyjde ale město na mnoho peněz. Odhadem se mluví o 100 milionech.

„Momentálně je naším cílem podat dotaci na Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI), do března letošního roku bychom chtěli mít kompletní dokumentaci. Pokud všechno půjde podle našich představ, v létě bychom měli znát výsledek,“ uvedl chebský starosta Antonín Jalovec.

Pokud se povede na lávku získat dotaci, vybuduje město tuto spojnici přes chebské nádraží s profilem 3 metrů, což umožní relativně pohodlný pohyb chodců.

„Lávka bude bezbariérová, jedná se o variantu částečně zavěšené lávky, protože Správa železniční dopravní cesty nedovolila, aby zůstaly zachované patky lávky v kolejišti,“ poznamenal starosta města.

Lávka přes chebské nádraží bude měřit 300 metrů a bude mírně klenutá. Demolice staré mostní ocelové konstrukce na Švédský vrch vyšla město Cheb na 4 miliony korun a trvala několik dní a nocí.

„Stále platí, že se bude stavět jen v případě, že bude výrazná dotace ze SFDI. Město by mohlo pro financování výstavby lávky použít i peníze z průmyslového parku, kde by obdrželo finance za prodej nějakých lukrativních pozemků,“ podotkla tisková mluvčí města Chebu Simona Liptáková.

Foto: Milan Daněk, Text: VID