Senioři se z domova v Dragounské se stěhují

Klienti z Domova pro seniory (DPS) Dragounská se začali stěhovat do Domova pro seniory Skalka. Karlovarský kraj tak pokračuje v modelu, který započal už v loňském roce, tedy sloučit oba domovy a přemístit obyvatele z Dragounské ulice do moderních prostor Skalky. Na začátku celé kauzy mnoho lidí i klientů samotných protestovalo. Posléze se situace uklidnila, protože klienti i se svými rodinnými příslušníky se mohli přijít na Skalku podívat. A co bude s budovou v Dragounské? Z toho chce město vybudovat Dům sociálních služeb. 

„Ke stěhování dojde ve dnech 4. 2., 6. 2., 8. a 11. 2. 2019. Postupně se přemístí lidé z jednotlivých pater DPS v Dragounské ulici. O přesných termínech jsou oni i jejich rodinní příslušníci podrobně informováni. Přesun se týká 59 obyvatel Domova. Zbylých pět klientů zůstává zatím v Domově v Dragounské ulici, do doby jejich stěhování budou mít veškerou potřebnou péči. S klienty i jejich rodinami se bude jednat o jejich budoucím přesunu,“ vysvětlila tisková mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková. 
Samotný přesun zajistí Hasičský záchranný sbor a Zdravotnická záchranná služba, která bude převážet imobilní klienty. Hasiči si vezmou na starost převoz osobních věcí a budou mikrobusem vozit ostatní lidi. 
„Zaslechl jsem i zvěsti, že si tímto způsobem budou složky Integrovaného záchranného systému Karlovarského kraje nacvičovat evakuaci. Chtěl bych všechny ujistit, že jde o nezištnou pomoc profesionálů, která vznikla dohodou s Hasičským záchranným sborem, a doufám, že to u klientů nevyvolá zbytečné obavy. Všichni se budeme snažit o to, aby přesun proběhl bez problémů a aby lidi co nejméně zatěžoval. Osobně bych byl velmi rád, kdyby si v novém domově rychle zvykli a byli tam spokojení,“ uvedl náměstek hejtmanky Karlovarského kraje Petr Kubis.
 
Lidé z Domova v Dragounské ulici budou mít v DPS SKALKA k dispozici kompletně vybavené pokoje a moderní zázemí. Budou mít k dispozici například pokoje vybavené elektrickým polohovatelným lůžkem, nábytkem včetně seniorského křesla anebo malou kuchyňskou linkou. 
 
„Každý pokoj má toaletu a koupelnu upravenou pro lidi s pohybovými problémy. Všem znovu vysvětlíme základní věci, které se týkají stravování, pohybu po domově, možností využití volného času. Až se zabydlí, věřím, že u nás najdou i nové přátele, “ vysvětlila ředitelka DPS Skalka Alena Samuelová.
 
Ke sloučení obou domovů kraj přistoupil především z toho důvodu, že chtěl napravit nerovnoměrné rozdělení počtu lůžek v domovech pro seniory v okrese Cheb,  kde je celkem 464 lůžek v 9 domovech, v okrese Sokolov, kde je celkem 204 lůžek ve 3 domovech, a v okrese Karlovy Vary, kde je celkem 205 lůžek v 6 domovech, a přitom zde žije nejvíce osob vysokého věku. 
 
Vedení města Chebu požádalo, aby mu kraj bezplatně převedl současné vybavení domova, které nebude zapotřebí ani na Skalce, ani v jiných zařízeních. Kraj s převodem souhlasil. 
 
V budově Domova pro seniory v Dragounské vznikne postupně Dům sociálních služeb. Jako první se sem přestěhují klienti dětského denního stacionáře Mája. 

„Museli jsme situaci začít řešit, protože denní stacionář byl v nevyhovujícím domě. Nyní se nám tento svízel podaří vyřešit. Domov pro seniory je pro klienty stacionáře ideálním místem. Jedno z pater je i upraveno tak, aby ho klienti Máji mohli ihned používat. Zbylá nadzemní podlaží během následujících měsíců i dál upravíme,“ uvedl chebský místostarosta Jiří Černý.
Uvnitř budovy bude město ale ještě dobudovat evakuační výtah, který zde nebyl, a upravit prostory podle současných požárních norem. Některé pokoje bude muset časem zrekonstruovat. Kromě práce v budově bude muset město vyřešit i zahradní pozemek za domem. Ten je v tuto chvíli nevyhovující.
VID